Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Bachelor-onderzoek levert Science publicatie op

21 april 2016

Scheikundestudente Marieke Veenstra deed in het voorjaar van 2015 een afstudeeronderzoek in de organische chemie. Tijdens haar driemaands project in het lab van Syuzanna Harutyunyan testte zij een nieuwe synthesemethode uit. Haar werk kwam terecht in een Science artikel dat op 23 april verscheen.

Inmiddels is Marieke Veenstra bezig met haar master scheikunde, ook aan de RUG. ‘Ik doe de trackCatalysis and Green Chemistry, want daar zit de meeste organische chemie in’, vertelt zij. Organische chemie, het werken met op koolstof gebaseerde moleculen, trok haar tijdens de bachelorstudie al het meest. ‘Het vak organische synthese was interessant en de practica vond ik ook erg leuk.’ Dus toen ze op zoek ging naar een afstudeeronderwerp keek ze vooral bij de onderzoeksgroepen in de organische chemie.

Daar kwam een project uit bij Syuzanna Harutyunyan. Zij werkt aan een manier om op koolstof-koolstof verbindingen te maken met een bepaalde klasse van moleculen, de heterocyclische aromatische verbindingen. ‘Wat mij in het project trok was dat het organische synthese was, maar daarnaast speelde ook katalyse een rol. Over katalyse had ik veel gehoord, onder andere bij vakken over ‘green chemistry’, maar ik had er geen ervaring mee.’

De vier auteurs van het Science artikel, Veenstra is tweede van rechts | Foto Harutyunyan lab
De vier auteurs van het Science artikel, Veenstra is tweede van rechts | Foto Harutyunyan lab

Veenstra ging werken onder begeleiding van Ravindra Panjabrao Jumde, een senior onderzoeker in de groep. ‘Hij leerde mij de techniek die de groep had ontwikkeld.’ De bedoeling was dat Veenstra met die techniek verschillende combinaties van moleculen aan elkaar zou verbinden.

Uitdagend

Wat is er leuk aan dit soort werk? ‘Synthese is interessant. Simpel gezegd doe je een paar dingen bij elkaar en dan komt er iets nieuws uit.’ In vergelijking met de vele practica die zij al had gevolgd was de opdracht in de onderzoeksgroep meer uitdagend. ‘Hier moet je zelf meer plannen en veel meer nadenken. Bijvoorbeeld met welke moleculen ik de methode zou gaan proberen.’

Uiteindelijk maakte zij ruim tien verbindingen in de drie maanden van haar project. Dat was in juni 2015 afgelopen. ‘Toen hoorde ik ook dat de resultaten in een wetenschappelijke publicatie zouden worden verwerkt.’ Rond kerst bleek dat het artikel naar Science werd gestuurd. En nu staat Veenstra als mede-auteur bij een artikel in dit top-blad.

In september moet Veenstra weer een onderzoek gaan doen, nu voor haar masteropleiding. ‘Organische chemie heeft nog steeds mijn voorkeur. Dus ik hoop eigenlijk weer een project te kunnen doen bij de groep van Harutyunyan.’ De tweede onderzoeksstage in de opleiding zou Veenstra bij een bedrijf willen doen. ‘Dan weet ik ook beter hoe dat is, of ik dat leuk zou vinden.’ Wat ze na haar afstuderen precies gaat doen, is dus nog niet duidelijk. Voorlopig geniet ze nog van het succes van haar eerste project. ‘We gaan het geloof ik binnenkort vieren met de groep!’

Lees ook: Coole combinatie verbindt koolstofatomen, over het onderzoek dat in Science is gepubliceerd

Laatst gewijzigd:22 april 2016 09:44
printView this page in: English

Meer nieuws