Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Landelijke Sterrenkijkdagen in Blaauw Sterrenwacht: sterrenquiz en 3D prints

31 maart 2015

Ruim 280 nieuwsgierigen bezochten de Blaauw Sterrenwacht in Groningen tijdens de 39e Landelijke Sterrenkijkdagen op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart 2015. Het thema van de publieksavonden was Ruimtevaart.  Ondanks de bewolking kwamen de Maan en Jupiter af en toe in het vizier van de telescopen, wat enthousiaste reacties opriep.

Er waren informatieve lezingen over ruimtevaart en een speciale lezing voor kinderen. In het Kapteyn mobiele planetarium vertelde de full dome-film Touching the edge of the universe het verhaal van ruimtevaart, vanaf Galileo's tijd tot de huidige meest geavanceerde ruimtemissies zoals de Planck Observatory en de Herschel Ruimtetelescoop.

In de expo Ruimteonderzoek in Groningen liet SRON Netherlands Institute for Space Research een selectie van de door hen ontwikkelde high-tech ruimte-instrumenten zien. Onder meer stond het originele testmodel van het instrument HIFI, 'de moleculenjager', van SRON tentoongesteld. Bezoekers waren verrast dat een satelliet gekoeld moet worden, omdat de ruimte rondom de aarde niet helemaal koud is. Ook was er veel interesse voor het 3D schaalmodel van de Herschel Ruimtetelescoop dat Science LinX live printte gedurende de publieksavonden. Het 3D printproces nam ruim een dag in beslag!

In de Sterrenquiz streden kinderen om een VIP rondleiding in de sterrenwacht en in de kinder knutselhoek lanceerden ze hun eigen mini-raketten. Winnaars van de quiz waren de 11-jarige Matthijs Franswa uit Eenrum en 11-jarige Rebecca Bult uit Usquert. Op de interactieve Infoversum demo leerden bezoekers om te reizen door de ruimte met behulp van de open source software WorldWide Telescope. Componist en musicus NIMANTY nam de bezoekers mee op een ontspannende muzikale reis door ruimte en tijd in het Space Music Concert.

Meer informatie over evenementen van de Blaauw Sterrenwacht: www.rug.nl/sterrenwacht.

Verslag: Blaauw Sterrenwacht     

Laatst gewijzigd:03 november 2017 14:30
printView this page in: English

Meer nieuws