Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Gemeentelijk Gymnasium Hilversum wint nationale EUSO 2015

03 februari 2015

Op 30 en 31 januari vond de nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen. August Ammerlaan, Paul Dekker en Siebe Peek van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum hebben deze nationale eindronde gewonnen.

Het winnende team van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum
Het winnende team van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum

De tweede plaats gaat naar Sophie van Houwelinge, Wessel Custers en Anouk Volker van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De prijzen werden uitgereikt door Jan Apotheker, verbonden aan het Instituut voor Didactiek en Onderwijsontwikkeling van de RUG. Apotheker gaf alle 30 finalisten een pluim voor hun topprestaties en benadrukte dat ze allemaal al winnaars zijn, omdat ze al een regionale voorronde gewonnen hebben. Hij wenste alle leerlingen veel succes toe bij hun vervolgcarrière en zou graag zien dat al deze toppers kiezen voor een opleiding in bèta of techniek.

De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 13e internationale EUSO die van 26 april t/m 3 mei gehouden wordt in Oostenrijk (Klagenfurt) waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen.

De EUSO vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen enthousiast te maken voor bètavakken (science) en hen extra uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger en moeten in teams van drie personen praktisch onderzoek verrichten en interessante problemen oplossen op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en het verdelen van taken belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.

De leerlingen hebben onderzoek gedaan naar de effectiviteit van vaccinatie tegen gele koorts. Ze maakten en zuiverden kleurstoffen en analyseerden die met spectroscopische technieken. De uitdaging bij de natuurkundeproeven was het doen van goede metingen aan schommelende balkjes en het nauwkeurig bepalen van de temperatuur van het gloeidraadje in een lampje.

De regionale voorrondes werden dit schooljaar gehouden aan acht universiteiten (RUG, RUN, TU/e, UL, UM, UT, UU en WU) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Er deden circa 150 havo- en vwo-teams mee en de beste tien teams kregen een plek in de nationale eindronde die om en om gehouden wordt aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen.

De EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

Meer foto's op onze eigen EUSO pagina.

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 11:19
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 28 november 2017

  Samenwerking gemeenten bespaart geen geld

  Anders dan gedacht verlaagt samenwerking tussen gemeenten de uitgaven van gemeenten niet. Ook leidt samenwerking niet tot een meetbare verbetering van de gemeentelijke voorzieningen. Dat schrijven Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor...

 • 27 november 2017

  #PanoramaRomantica in het Groninger Museum

  Speciaal voor de aanstaande tentoonstelling De Romantiek in het Noorden en de huidige expositie Ook Romantiek in het Groninger Museum, heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld: #PanoramaRomantica....

 • 25 november 2017

  RUG en Noordelijke Online Ondernemers lanceren Groningen Digital Business Centre

  De Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) slaan de handen ineen om de bloeiende digitale sector in Noord-Nederland uit te bouwen en te versterken. Samen lanceren zij het Groningen Digital Business Centre (GDBC), een nieuw...