Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

iGEM blog: De fascinatie van bacteriën

03 september 2015

Nog een paar weken, en team Blue Bio Energy moet in Boston haar revolutionaire energiefabriek gaan demonstreren: een membraan, bedekt met een speciaal aangepaste bacterie, dat stroom kan opwekken wanneer aan de ene kant zoet water zit en aan de andere kant zout water. Maar voordat het zover is moet er nog een boel gebeuren!

Wij wekken energie op waar zoet en zout water samenstroomt. Onze biofilm scheidt deze twee stromen en moet ion-selectief zijn zodat er een gradiënt ontstaat. Dit kan op de electrode weer omgezet worden in energie. Onze biofilm moet dus ion-selectief worden en stevig zijn.

Waarom gebruiken we eigenlijk bacteriën en niet gewoon een chemisch membraan? Omdat bacteriën eigenlijk kleine superefficiënte fabrieken zijn. Ze zullen mij altijd blijven fascineren. Bijvoorbeeld omdat ze zo goed samen werken en zichzelf opofferen voor het voortbestaan van de soort.

Daarnaast kan onze bacterie, Bacillus subtilis, een spore vormen. In deze toestand kan hij jaren blijven bestaan, om erna gewoon weer opnieuw een kolonie te vormen. Bacteriën kunnen bovendien zelf gaten in de biofilm dichten en juist deze eigenschap willen we misbruiken in ons systeem. Op deze manier willen we dus een membraan creëren dat zichzelf in stand houdt, wat weer erg duurzaam en goedkoop is.

De K'NEX biofilmprinter | Foto iGEM Groningen
De K'NEX biofilmprinter | Foto iGEM Groningen

Teamlid Marieke is erg druk met het verbouwen van de Bacillus subtilis tot de biologische machine die wij nodig hebben. De nieuwe genen zijn allemaal uitgedacht en als alles goed gaat zullen we over twee weken klaar zijn met deze klus. Marieke heeft zeer veel ervaring met transformeren, dat is nieuw DNA inbrengen in een cel, dus wij hebben er vertrouwen in!

K’NEX en speelkaarten

Afgelopen dinsdag is het iGEM team van de TU Delft langsgeweest en hebben bacteriën geprint met hun K’NEX biofilm printer. Maar we werken niet alleen met bacteriën. Deze week was ons kaartspel, waarmee we spelenderwijs synthetisch biologie uitleggen, eindelijk af. Het is inmiddels door een 6 VWO klas gespeeld. De reacties waren gemengd positief, ze vonden het namelijk nogal lastig, dat is ie ook zeker, maar ze hebben zich zeker vermaakt.  Onze designer Randy heeft tot donderdagochtend 8:37 gewerkt om het af te krijgen, hij was meer zombie dan mens op dat moment.

Voor het onderdeel policy & practices hebben we verschillende scenario’s geschreven en deze hebben we naar politieke partijen, bedrijven en NGO’s  gestuurd. Deze resultaten gaan we binnenkort presenteren op een congres in Den Haag. Hanneke en ik zullen daar iGEM Groningen gaan vertegenwoordigen. Op het congres zullen ambtenaren van verschillende departementen en mensen uit het bedrijfsleven aanwezig zijn. Het zal zeker een uitdagende dag worden en volgende week zullen er foto’s van in de blog staan.  

Lees ook de vorige aflevering: Team iGEM Groningen 2015: Blue Bio energy

Tekst: Wiebrand de Boer

Meer informatie over Team Groningen op hun iGEM webpagina en hun RUG-crowdfunding pagina.

Laatst gewijzigd:16 september 2015 10:07
printView this page in: English

Meer nieuws