Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Team iGEM Groningen 2015: Blue Bio energy

25 augustus 2015

Ook dit jaar doet er weer een groep Groningse studenten mee aan iGEM, de International Genetically Engineered Machine competitie. Teams uit de hele wereld proberen een bacterie met standaard genetische ‘bouwsteentjes’ iets heel nieuws te laten doen. In 2012 won het Groningse team deze competitie met een bacterie die aangaf of vlees nog eetbaar was. Het nieuwe team gaat energie opwekken op de grens van zoet en zout water. Via deze blog vertellen ze over hun voorbereidingen op de wedstrijd, die op 24 september van start gaat in Boston (VS).

Het Groningse team
Het Groningse team

In januari was er een oproep om een nieuw iGEM team te vormen waarvoor wij, als onschuldige studenten, ons aanmeldden. Ons team bestaat uit tien Bachelor- en Master-studenten. Onder ons zijn natuurlijk biologen maar ook scheikundigen, informatici en zelfs een wiskundige en een medisch technoloog.

Die diversiteit komt ook zeker te pas want ons project is erg veelzijdig. We werken aan een prototype, doen metingen met dit prototype, en bouwen nieuwe genen in bij onze bacterie. Iedereen heeft zijn eigen taak maar we ondersteunen elkaar waar dat mogelijk is.

Tot zo ver het informatieve, nu hoe het echt is.

Wij hoorden allemaal toffe verhalen over hoe vet iGEM is en hoe gemakkelijk synthetische biologie wel niet zou zijn. Het zou zeer eenvoudig zijn om bacteriën extra genen, stukken DNA, te geven. Ik denk dat als we dat nu aan teamlid Harm vragen hij een heel ander verhaal zou vertellen. Hij is namelijk drie maanden bezig geweest om één gen in onze bacterie te zetten en het is hem tot dusver nog niet gelukt.

Lego

Als we hem hiernaar vragen brabbelt hij alleen wat over promotors om vervolgens maar snel koffie te gaan halen. Synthetische biologie is niet zoals met lego spelen, het is vaak een week werken om vervolgens geen product te zien om geen duidelijke reden. We hebben geprobeerd Harm te helpen door zijn petrischaal met kolonies aan het plafond te tapen, helaas hielp dit ook niet...

Maar wat doen we eigenlijk? Energie opwekken waar zout en zout water samenstromen natuurlijk. Op de Afsluitdijk is een jaar geleden een proefopstelling gebouwd en daar testen ze nu de technologie. Zij gebruiken hiervoor chemisch geproduceerde selectieve membranen (een heel fijn filter), maar die zijn heel duur en moeten vaak vervangen worden. Wij willen bacteriën gebruiken om een levend eeuwigdurend membraan te creëren. Bacteriën kunnen namelijk leven in het IJsselmeer en er zelfs genoeg energie uit halen om schade te herstellen, net zoals het genezen van een schaafwond. Volgende week zal ik uitleggen hoe dit werkt.

Kaartspel

Naast de experimenten hebben we ook andere minder frustrerende dingen gemaakt zoals een educatief kaartspel, toekomstscenario’s en modellen om ons project beter te kunnen begrijpen.

Het kaartspel is af dus neem je vrienden mee en kom gerust even langs dan spelen we het! We zijn te bereiken via mail of twitter: @igemgroningen. Volgende week zal de rest ook allemaal af zijn en zal ik jullie hier ook over vertellen.

Tekst: Wiebrand de Boer

Meer informatie over Team Groningen op hun iGEM webpagina en hun RUG-crowdfunding pagina.

Laatst gewijzigd:11 oktober 2017 13:55

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...