Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Project IRRESISTIBLE: Try-out lesmodule op het Lindecollege

24 februari 2015

Woensdag 18 februari ging een lesmodule in première die is ontwikkeld in het kader van het project IRRESISTIBLE. De module gaat over koolhydraten in moedermelk: Gezond oud worden begint bij Mammae.

De lesmodule
De lesmodule

Achttien leerlingen uit vwo5 van het Lindecollege in Wolvega kregen een inleiding van Science LinX medewerker Eva Teuling over de samenstelling van koemelk en moedermelk, en de belangrijkste moleculen in moedermelk. Daarna gingen de leerlingen aan de slag in het practicumlokaal, waar ze met behulp van enzymen onderzochten ze de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten in verschillende soorten melk zijn. De melkbar bevatte verse en gepasteuriseerde koemelk, geitenmelk en babyvoeding – helaas was er geen moedermelk beschikbaar.

De komende weken zullen de leerlingen tijdens de lessen scheikunde en biologie verder gaan met de verschillende onderwerpen van de module, zoals spijsvertering, microbiologie, chemie van melk, en proceschemie (de productie van flesvoeding). Dit zal gebeuren in zogeheten expert-groepen, die elk een eigen onderwerp bestuderen en vervolgens hun opgedane kennis aan de rest van de klas overbrengen via presentaties. Daarnaast staan er nog meer proeven op het programma, zoals het werken met micro-organismen en het immobiliseren van enzymen.

Leerlingen tijdens het practicum
Leerlingen tijdens het practicum

Ook staat er een debat op het programma, over onder meer de ethische aspecten van borstvoeding en de marketing van flesvoeding. Als afsluiting van het project zullen de leerlingen een tentoonstelling maken over de wetenschappelijke en ethische kanten van het onderwerp, die tijdens de Groningse Nacht van Kunst en Wetenschap (op 6 juni) te zien zal zijn.

Kortom, er is in Wolvega een vliegende start gemaakt met deze vakoverstijgende module, waarin naast essentiële kennis voor de vakken biologie en scheikunde ook veel geleerd zal worden over actuele wetenschap en de ethiek van wetenschap en innovatie met een hoop verschillende soorten lesmethodes.

Laatst gewijzigd:29 september 2017 14:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...