Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

21 oktober 2014

Op zaterdag 25 oktober, tijdens de 10e Nacht van de Nacht, organiseert de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen een publieksavond met als thema ‘Telescopen’. Bezoekers kunnen o.a. meedoen aan een fotowedstrijd en sterrenkijken. Met de Nacht van de Nacht wordt tevens aandacht gevraagd voor de schoonheid van de nacht en de gevolgen van lichthinder.

.
.

Weinig landen zijn zo fel, inefficiënt en nodeloos verlicht als Nederland, een overdaad die voor mensen, planten én dieren hinderlijk is. Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en lichtvervuiling aan de kaak te stellen, organiseren Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land activiteiten georganiseerd en wordt de verlichting van honderden openbare monumenten en gebouwen gedoofd. Ook de Blaauw Sterrenwacht sluit zich bij dit initiatief aan.

Wat is er te doen?

Volg een rondleiding door de sterrenwacht, bezoek een show in het Kapteyn Mobiele Planetarium, schuif aan bij een lezing over telescopen en experimenteer zelf op de doe- en ontdektentoonstelling Science LinX. Bij helder weer is het mogelijk met de Gratama Telescoop dubbelsterren, planetaire nevels en sterrengroepen te bestuderen. Kinderen kunnen een eigen telescoop maken, meespelen in de Sterrenquiz en een vip-rondleiding door de sterrenwacht winnen. Voor liefhebbers van fotografie is er een fotowedstrijd met een bijzondere prijs: een nacht meedraaien in de sterrenwacht. Foto’s inzenden kan t/m donderdag 23 oktober via de Blaauw Sterrenwacht.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in Groningen. Bussen stoppen recht voor de Bernoulliborg. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 18:00. Deelname is gratis. Aanmelding via de site van de Sterrenwacht wordt aanbevolen. Meer informatie over alle activiteiten op de site van de Nacht van de Nacht.

Lees ook het verslag van de vorige Nacht van de Nacht!

Laatst gewijzigd:30 mei 2016 11:16

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...