Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Overeenkomst brengt Chileens ingenieurs naar Groningen

04 september 2014

De RUG wil graag Chileense ingenieurs verwelkomen in de masteropleiding ‘Astronomical Instrumentation’. Dat is vorige week vastgelegd in een overeenkomst met de Universidad de Chile.

Rector Elmer Sterken van de RUG tekende de overeenkomst samen met Jasper Knoester, decaan van de bètafaculteit. De komst van de ingenieurs is onderdeel van een breder pakket dat uitwisseling van studenten tussen beide universiteiten moet stimuleren.

‘Chili leidt uitstekende ingenieurs op, maar heeft geen specifiek programma voor high-tech terreinen als Astronomische Instrumentatie’, legt Reynier Peletier uit. Hij is directeur van het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG en was ook aanwezig bij de ondertekening. In Chili staan verschillende observatoria van de ESO (European Southern Obervatory) en andere sterrenkundige organisaties.

Bij de Universidad de Chile: Rector Vivaldi, Rector Sterken, Decaan Aceituno, Decaan Knoester and Peletier, Directeur van het Kapteyn Astronomical Institute
Bij de Universidad de Chile: Rector Vivaldi, Rector Sterken, Decaan Aceituno, Decaan Knoester and Peletier, Directeur van het Kapteyn Astronomical Institute

Aan de RUG is veel expertise beschikbaar over het ontwikkelen en bouwen van instrumenten voor zowel telescopen op aarde als voor astronomische satellieten. Het Kapteyn Insitituut (als onderdeel van de Nederlandse organisatie voor sterrenkunde NOVA) speelt hier een belangrijke rol in, maar in de regio bevinden zich ook de laboratoria van ASTRON en SRON, die allebei nauwe banden onderhouden met het Kapteyn Instituut. ASTRON richt zich vooral op telescopen op aarde, SRON op astronomische ruimtemissies.

‘We verwelkomen dus graag Chileense master- en PhD studenten’, zegt Peletier. De overeenkomst baant de weg voor de komst van enkele Chileense studenten per jaar naar Groningen. Ook kunnen Groningse studenten naar Chili.

De afvaardiging uit Groningen maakte deel uit van een grotere delegatie die bestond uit twee rectoren en vier decanen van de universiteiten van Groningen, Leiden, Nijmegen en Amsterdam (UvA). Dit zijn de vier Nederlandse universiteiten met sterrenkundig onderzoek. Ze gingen naar Chili op uitnodiging van ESO. Die wilde de bestuurders laten zien wat de Nederlandse sterrenkunde bijdraagt aan deze organisatie. De vier universiteiten werken daarbij samen in NOVA, dat optreedt als de vertegenwoordiger van ESO in Nederland.

De RUG heeft al een aantal jaren een prima band met de Universidad de Chile. Naast de overeenkomst over studentenuitwisseling in de sterrenkunde is er ook een ‘double degree’ master programma in Economics and Economic Analysis, en de Chileense universiteit participeert in het Erasmus Mundus programma EURICA, dat door de RUG wordt gecoördineerd.

Rector Sterken bezocht ook nog de Pontificia Universidad Católica de Chile. Daar ondertekende hij samen met zijn collega de pro-rector Guillermo Marshall twee overeenkomsten, die betrekking hebben op uitwisseling van studenten en de gezamenlijke begeleiding van promovendi op het terrein van biomedisch onderzoek.

Laatst gewijzigd:28 mei 2020 15:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...