Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Een dag student Scheikunde / Scheikundige Technologie

20 november 2014

Donderdag 13 november was er voor de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen alweer de eerste ‘één dag student’ van het studiejaar. Deze keer van Scheikunde / Scheikundige Technologie. Een verslag.

Foto Science LinX
Foto Science LinX

Zo’n 35 zesdeklassers deden mee, ze kwamen uit het hele land; van het Zernike College in Haren tot aan het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel. Na een introductie over studeren van Scheikunde en Scheikundige Technologie en een hoorcollege van dr. Edwin Otten volgde een hoorcollege van prof.Dr. Erik Heeres.

In 1982 begon hij in exact dezelfde zaal met zijn studie Scheikunde, vertelde Heeres. Na zijn studie volgden verschillende werkgevers, waaronder Shell, om in 2000 weer terug te keren naar de universiteit. Zijn ervaring in de industrie maakt hem bij uitstek geschikt als docent Scheikundige Technologie, waarin hij verbanden moet leggen tussen fundamenteel onderzoek en de industrie.

Hij legde in zijn college niet alleen uit waarom er meer behoefte is aan biomassa als bron van energie, maar ook hoe deze energie verkregen wordt. Meer in detail liet hij zien hoe het pyrolosis principe werkt. Na de hoorcolleges waren de studiekiezers wel toe aan een lunch. En daarna volgde het practicum!

De scholieren moesten zich omkleden, labjas en veiligheidsbril waren verplicht. Dat omkleden ging onwennig en met lichte tegenzin. Binnen werd de club over twee labzalen verdeeld. Practicumleider (en chemiestudent) Loes weet de aandacht goed te trekken: ‘We gaan luminol synthetiseren; wie weet wat luminol is?’ Een meisje antwoordt enthousiast dat je kunt gebruiken in bloedonderzoek, om deeltjes op te laten lichten.

Foto Science LinX
Foto Science LinX

Na een korte instructie over het gebruik van de zuurkast ('alles opbouwen in de kast; niets op de tafels'), verstandige afvalscheiding en gebruik van handschoenen gaan de scholieren aan de slag met de opbouw van hun opstelling. Die moeten ze laten controleren door de studenten voor ze daadwerkelijk met chemische stoffen gaan werken.

Een deel komt heel ver, een deel heeft wat meer moeite om vanuit de instructies op papier verder te komen. Maar iedereen is serieus bezig, er klinkt weinig geklets en vooral vragen als ‘Waar is het zand?’, ‘Waar vind ik de spuiten?’, ‘Klopt dit wel?’ en ‘Hé, jij hebt een heel ander potje dan ik!’.

De dag eindigde nog met een werkcollege zodat de deelnemers helemaal een goed beeld kregen van wat je als student nu allemaal doet. En tot slot is er nog een borrel, nou ja, met frisdrank dan. Maar toch gezellig en dat gaf nog meer de gelegenheid om de begeleidende studenten vragen te stellen.

Nieuw dit jaar is dat tijdens de een dag student dagen van de internationale Bachelors de voertaal Engels is. Zo krijgen de studiekiezers ook een idee hoe dat er dan tijdens de studie aan toe gaat.
Maar zoals een van de deelnemers zei: ‘Geen probleem, ik ben toch wel goed in Engels’.

Meer informatie over een dag student en andere voorlichtingsactiviteiten zijn te vinden op de website van de RUG. Informatie over bèta bachelor opleidingen is te vinden bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Verslag: Tanja van der Woude en Brenda Kah

Laatst gewijzigd:29 september 2017 14:29
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...