Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Pre University Students Ontwikkel je talent Science competitions Science Olympiade voor jongeren

Science Olympiade voor jongeren

International Junior Science Olympiad, IJSO

De International Junior Science Olympiad (IJSO) is een internationale wetenschapswedstrijd voor scholieren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vijftien jaar of jonger). De opdrachten voor de IJSO zijn multidisciplinair en bevatten zowel biologische, chemische als natuurkundige elementen. Naast de theorie speelt ook praktisch werken een belangrijke rol. SLO neemt zitting in het nationale comité van de IJSO.

De IJSO is in 2004 voor het eerst georganiseerd. Zowel in 2004 als 2005 organiseerde Indonesië dit evenement. In 2005 heeft Nederland voor het eerst deelgenomen. Zes leerlingen (drie jongens, drie meisjes) namen deel aan deze individuele wedstrijd. Twee van hen hebben een bronzen medaille mee naar huis genomen. In 2006 vond de internationale IJSO plaats in Sao Paolo (Brazilië) en in 2007 in Taipei (Taiwan). In het nationaal comité van de IJSO zitten vertegenwoordigers van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen, van SLO uit Enschede en, vanuit het voortgezet onderwijs, het Candea College uit Duiven.

Hoe gaat het in zijn werk?
De voorronde vindt in april plaats op de eigen school van de deelnemers. Scholieren krijgen een toets van 100 minuten die bestaat uit drie open en vijftien meerkeuzevragen. De beste vijftien kandidaten uit het land worden voor de nationale eindronde in juni uitgenodigd. Deze wordt op het Candea College in Duiven gehouden. In deze eindronde komt ook het onderdeel praktisch werken aan de orde. De uiteindelijke zes winnaars kunnen dan de maanden daarna op hun eigen school en met behulp van de het nationaal comité aan de slag om zich voor te bereiden op de internationale wedstrijd in december. Ook tijdens de eindronde van de IJSO worden ze begeleid door de deskundigen van het nationaal comité.  

Meer weten?
Bezoek de Nederlandse website van de IJSO of neem contact op met het secretariaat van IJSO Nederland, dat gevestigd is bij het Candea College te Duiven.  

Laatst gewijzigd:12 april 2021 14:06