Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Pre University Students Ontwikkel je talent Science competitions Conferentie Jonge Onderzoekers (ICYS)

Conferentie Jonge Onderzoekers

International Conference for Young Scientists, ICYS

De Internationale Conferentie voor Jonge Onderzoekers is een individuele competitie, in natuurkunde, wiskunde, informatica en milieukunde voor scholieren van het voortgezet onderwijs in de leeftijdscategorie 14-18 jaar. Het is de bedoeling dat je als deelnemer een onderzoeksverslag en presentatie voorbereid over een onderwerp dat je zelf mag kiezen, maar wel te maken moet hebben met genoemde vakgebieden.

Sinds enkele jaren is er een landelijk platform waarin bètasteunpunten van verschillende universiteiten verenigd zijn en die de uitzending van de teams naar de International Conference for Young Scienctists (ICYS) verzorgen. Per steunpunt wordt een prijs uitgeloofd voor het beste profielwerkstuk. De winnaars daarvan vormen de teams. Voor het Bètasteunpunt heet deze prijs de Jan Kommandeurprijs.

De zogenaamde 'ten minute reports' oftewel korte maar krachtige presentaties, worden in het Engels gegeven tijdens de conferentie en beoordeeld door een internationale jury. Elk jaar worden er gemiddeld zo'n 60 tot 70 presentaties gegeven tijdens de conferentie.

Doe je mee, dan zul je worden beoordeeld op de volgende aspecten:  

  • hoe zit je onderzoek in elkaar?
  • presenteer je je onderzoek goed?
  • kun je je onderzoek met goede argumenten onderbouwen?
  • hoe presenteer je je onderzoeksverslag?
  • ben je in staat een presentatie te geven in een buitenlandse taal?
  • en hoe ga je om met commentaar en discussiepunten?

De meeste deelnemende scholieren worden later student aan de verschillende universiteiten en vormen de onderzoekers van de toekomst. Het is dus een goede manier om te proeven aan je toekomstige wetenschappelijke carrière!

Lees meer over ICYS en lees het nieuws rondom de prijswinnaars van afgelopen edities: ICYS 2014 en ICYS 2015.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 14:06