Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Pre University Students DIY Science

Een zoektocht naar chemie

Maak kennis met de scheikunde van iedere dag

Chemie is de natuurwetenschap die de link legt tussen de bouw van moleculen en de eigenschappen van stoffen. Chemie is overal om je heen, als onzichtbare lagen in de zichtbare werkelijkheid. Alle materie bestaat uit moleculen, maar ze zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien.

Wat zijn moleculen?

Moleculen zijn de kleinste functionele eenheden van stoffen. Wanneer je moleculen zelf uit elkaar haalt, veranderen de chemische eigenschappen.

Moleculen zijn dus niet de allerkleinste deeltjes, ze zijn opgebouwd uit atomen. Net zoals je voor het maken van woorden, de 26 letters van het alfabet gebruikt, zijn er iin de natuur 91 atoomsoorten, die samen allerlei moleculen kunnen vormen.

"... zelfs op het toilet kom je moleculen tegen!"
Artist impression molecules
Artist impression molecules

Voorbeeld van een molecuul

Neem bijvoorbeeld een glas water. Water bestaat uit watermoleculen. Het watermolecuul, H2O, bestaat uit twee waterstofatomen (H2) en één zuurstofatoom (O). In een glas water zitten ongeveer zoveel watermoleculen als zandkorrels op alle stranden en woestijnen over de hele wereld.

Ga op ontdekkingstocht

Begin nu en maak met Molecula de onzichtbare molecuulwereld zichtbaar. Door een marker te scannen met de camera van je smartphone ontdek je de alledaagse moleculaire wereld in 3D. Van een koffiemolecuul tot het molecuul van de liefde...zelfs op het toilet kom je moleculen tegen! Leer de moleculen die je gespot hebt nog beter kennen door er op te klikken.

Bekijk hier welke moleculen er zijn verstopt in Molecula.

Download de app

Om molecula te kunnen gebruiken heb je de app nodig op je smartphone.

Samenwerking

Science LinX, het science center van de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, ontwikkelde deze augmented reality game in samenwerking met WildSea.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:22