Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Pre University Students Science support desk

Hoe bedenk je een onderwerp?

Het leuke aan het schrijven van een profielwerkstuk is dat je onderzoek mag doen naar een onderwerp dat je zelf leuk vindt. Dit kan tegelijkertijd ook erg lastig zijn, want hoe vind je een geschikt onderwerp dat binnen een van je schoolvakken past?

Op deze pagina geven we je tips voor het vinden van een geschikt onderwerp.

1. Het klinkt heel logisch, maar wat je het beste kunt doen is allereerst bij jezelf te rade gaan. Wat vind je zelf echt interessant, wat houdt je bezig? Je krijgt de kans om te schrijven over iets waar je echt interesse in hebt, maak daar ook gebruik van!

2. Een handige manier om dit aan te pakken is ‘brainstormen’. De volgende vragen kunnen daarbij helpen. Schrijf de antwoorden op een kladblaadje zonder er over na te denken.

·         Wat wil je gaan studeren?

·         Wat zijn/is je hobby(‘s)?

·         Waar weet je helemaal niets vanaf, maar zou je wel iets over willen weten?

·         Wat is je favoriete schoolvak?

·         Welke berichten lees je als eerste in de krant?

·         Over welke onderwerpen praat je met je vrienden?

3. Schakel je vrienden in! Wat vinden zij goed bij je passen? Wat houdt jou volgens hen bezig, en waar ben je volgens hen goed in? Dit kan verrassende maar vaak ook leuke onderwerpideeën voor je profielwerkstuk opleveren.

4. Denk breder dan alleen de onderwerpen die op school worden behandeld. Je hobby of vrijetijdsbesteding lijken misschien niets met school te maken te hebben, toch zijn ze vaak in te passen bij een vak. Als je bijvoorbeeld houdt van zeilen kun je voor natuurkunde onderzoeken hoe je een snelle of veilige zeilboot kunt maken.

5. Doe inspiratie voor je profielwerkstuk op bij onze onderwerpen. Daar staan leuke ideeën per schoolvak gesorteerd. Ook kun je eens op populair wetenschappelijke websites (wetenschap24.nl, kijkmagazine.nl) rondneuzen voor inspiratie.

6. Maak een mindmap. Wanneer je wel een idee hebt van welke kant je op wilt maar niet zo goed weet wat je er mee wil, kan het heel handig zijn om een mindmap te maken. Je begint dan een centraal onderwerp op te schrijven in het midden van een vel papier. Vervolgens schrijf je hieromheen woorden die met je centrale onderwerp te maken hebben. Die verbind je met een lijn met je centrale onderwerp. Bij je subonderwerpen verzin je vervolgens weer nieuwe woorden. Als je wilt kun je bij al die woorden tekeningen maken. Zo kom je vaak op ideeën waar je nog nooit aan hebt gedacht. Kijk ook eens deze video over mindmappen.

Kom je er niet uit? Weet je wel wat je interessant vindt maar niet hoe je er een profielwerkstuk over kunt schrijven? Dan kunnen wij je misschien helpen. Mail je vraag naar betasteunpunt rug.nl.

Bron: Scholierenacademie

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:48