Literatuur zoeken
Goede literatuur is heel belangrijk. Het kan je helpen om meer te weten te komen over je onderzoek en om je beweringen te onderbouwen. Hoe je dat doet lees je hieronder.
Stappenplan literatuur zoeken
Oriëntatie
In het begin van je onderzoek weet je nog niet zo veel over het onderwerp. Misschien weet je nog wel helemaal niet wat jouw onderwerp precies wordt. Je gaat je dan op het onderwerp oriënteren. Daarvoor kun je allerlei bronnen gebruiken. Je gebruikt bijvoorbeeld Google om meer te weten te komen over je onderwerp maar kunt ook zoeken op Wikipedia. Wikipedia is een hele handige website om je een onderwerp eigen te maken, maar beweringen die hier gedaan worden moet je altijd controleren met behulp van andere bronnen (kijk ook bij ‘wat is goede literatuur?’). Je kunt ook een inleidend boek over het onderwerp lezen.
Als je op internet zoekt bedenk je eerst welke zoektermen je kunt gaan gebruiken. Denk eraan dat je ook synoniemen kunt gebruiken (als je met ‘astronomie’ geen bruikbare informatie kunt vinden, probeer het dan eens met ‘sterrenkunde’). Daarnaast is het soms handig om ook Engelstalige zoektermen te proberen. Ook kun je in de meeste zoekmachines meerdere zoektermen combineren. Typ je ‘Spanje’, dan krijg je vooral informatie over vakanties. Wil je echter iets weten over de president van Spanje dan is het slimmer om ‘Spanje, president’ in te typen.
Systematisch zoeken
Pas nadat je je hebt ingelezen in een onderwerp ben je goed in staat om een duidelijke onderzoeksvraag met deelvragen te bedenken. Als je dit hebt gedaan ga je geschikte literatuur zoeken die je kunt gebruiken om je onderzoeksvragen te beantwoorden. Kijk bij ‘wat is goede literatuur’ als je wilt weten welke bronnen betrouwbaar zijn. Beoordeel alle bronnen op hun betrouwbaarheid en houd bij waar je de informatie vandaan haalt, zodat je later een goede bronvermelding kunt maken. Kijk goed of je alle informatie hebt die je nodig hebt om je deelvragen te beantwoorden. Zo niet, bedenk dan welke zoektermen je zou kunnen gebruiken om je informatie wel compleet te krijgen.
Laatst gewijzigd: | 12 april 2021 13:48 |