Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Pre University Students Science support desk

NIM

NIM is een spel voor 2 spelers, waarbij de spelers om de beurten een aantal voorwerpen (bijvoorbeeld lucifers) moeten wegnemen van een aantal stapels. Tijdens zijn beurt moet een speler minimaal één tot maximaal alle voorwerpen van één stapel pakken. De speler die de laatste zet doet wint.

Het spel werd waarschijnlijk al duizenden jaren geleden gespeeld in het oosten van Azië. Het werd echter pas voor het eerst beschreven in 1901 door C.L. Bouton onder de naam ‘Nim’. Waarschijnlijk komt het woord van het Duiste woord ‘nimm!’ wat ‘neem!’ betekent. Bouton bewees wiskundig dat er voor één van de spelers een strategie bestaat om altijd te winnen met behulp van binaire getallen.

Er bestaan nog meer varianten van het spel. Zo bestaat er bijvoorbeeld een variant waarbij de speler verliest als hij of zij de laatste zet moet doen. Daarnaast bestaat er een variant met de naam NIMBI. Hier rangschikt men de vormen in een vierkant of een rechthoek. De spelers pakken nu om de beurt een of meer voorwerpen die op één lijn liggen. Voor deze variant van het spel is nog geen winnende strategie bekend.

Interessante onderzoeksvragen

  • Hoe werkt de strategie, waarmee je altijd zou kunnen winnen?
  • Waarom werkt deze strategie? Waarom worden binaire getallen gebruikt?
  • Werkt deze strategie ook voor de variant waarbij de speler die de laatste zet moet doen verliest?
  • Kun je een winnende strategie bedenken voor het spel NIMBI?

Hulp nodig bij je PWS?

Neem contact op met het Bètasteunpunt!

Handige literatuur

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:47