Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Pre University Students Science support desk

Duurzaam spaanplaat

In een wereld waar duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt worden traditionele processen onder de loep genomen en “groener” gemaakt. Dit gebeurt onder andere in de houtindustrie.

Voor de productie van bijvoorbeeld spaanplaat worden normaliter naaldhoutsnippers gebruikt. Hout bestaat onder andere uit cellulose. Cellulose komt echter ook voor in stro en bamboe. Zoals iedereen weet hebben bomen een aanzienlijke tijd nodig om te groeien. Zou je de duurzaamheid van spaanplaat kunnen verhogen door naaldhoutsnippers te vervangen door stro en bamboe?

Om spaanplaat te maken heb je naast een vezelsoort ook een bindmiddel nodig. Hiervoor wordt meestal de kankerverwekkende stof formaldehyde gebruikt. Een bindmiddel dat niet giftig is, zou spaanplaat een stuk milieuvriendelijker maken.

De grootte en het soort vezel en het type en massapercentage lijm in spaanplaat hebben invloed op de eigenschappen van het product. Maar ook het productieproces beïnvloedt de eigenschappen van spaanplaat. Druk, perstijd en temperatuur kunnen invloed hebben op de dichtheid, trek- en buigsterkte en elasticiteit van het materiaal.

Interessante onderzoeksvragen

  • Wat voor materialen zijn geschikt voor de productie van spaanplaat?
  • Wat voor bindmiddelen zijn geschikt voor de productie van spaanplaat?
  • Beinvloedt de perstijd/temperatuur de dichtheid van spaanplaat?
  • Is de vezelgrootte van belang bij de productie van spaanplaat?

Hulp nodig bij je PWS?

Neem contact op met het Bètasteunpunt.

Handige literatuur

Laatst gewijzigd:26 januari 2024 15:33