Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Pre University Students Science support desk

Bepaling natuurconstanten

De vele natuurconstanten die wij kennen, hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne natuurkunde. Zo is de constante waarde van de lichtsnelheid (c) de aanleiding geweest tot de ontwikkeling van de relativiteitstheorie. De constante van Planck (h), de verhouding tussen de energie en frequentie van een foton, wordt beschouwd als de geboorte van de kwantummechanica. Tenslotte speelt ook de verhouding tussen de lading en de massa van een elektron (e/m) een belangrijke rol in de natuurkunde.

Op de universiteit of misschien ook in de practicumzaal van je eigen school is het redelijk eenvoudig om deze natuurconstanten nauwkeurig te bepalen. In dit filmpje zie je bijvoorbeeld hoe je met behulp van een reep chocola en een magnetron de lichtsnelheid kunt bepalen. Vind je dit een leuk onderwerp en wil je er meer over weten, vul dan het Bètasteunpunt formulier in. Natuurlijk kun je bij ons ook terecht met al je andere vragen!

Experimenten lieten bovenstaande resultaten zien over wat een zwart lichaam uitstraalt. Elke temperatuur heeft zijn eigen piek. Max Planck kon dankzij deze experimentele resultaten een waarde voor h bepalen.
Experimenten lieten bovenstaande resultaten zien over wat een zwart lichaam uitstraalt. Elke temperatuur heeft zijn eigen piek. Max Planck kon dankzij deze experimentele resultaten een waarde voor h bepalen.

Interessante onderzoeksvragen

  • Hoe bepaal je de waarde van de constante van planck/ de lichtsnelheid/ de verhouding tussen de lading en massa van het elektron?
  • Hoe nauwkeurig is deze bepaling? Zijn er manieren om de bepaling nauwkeuriger te maken?
  • Hoe groot is de waarde van de constante van planck/ de lichtsnelheid/ de verhouding tussen de lading en massa van het elektron?

Interessante links:

Opmerkingen

Heb je vragen of lijkt het je leuk hier je profielwerkstuk over te doen? Vul dan het het Betasteunpunt formulier in.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:48