Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Pre University Students Science support desk

Veroudering

De beste voorspeller voor ziektes als alzheimer, kanker en hartfalen is leeftijd. Hoe ouder je bent hoe groter de kans dat je ziek wordt. Om inzicht te krijgen in de omgevingsfactoren die veroudering veroorzaken doen we experimenten.

Het is echter niet altijd ethisch verantwoord om te experimenteren met mensen. Bovendien is het heel lastig om de omstandigheden waarin mensen leven te controleren. Tenslotte leven mensen behoorlijk lang en zou onderzoek naar veroudering dus erg lang duren als je alles op mensen wilt uittesten. Daarom gebruiken we een modelsysteem: bakkersgist.

We kunnen meten hoe snel gistcellen verouderen onder verschillende condities. Een belangrijke parameter in veroudering van gisten, wormen, vliegen, muizen en mensen zijn de voedingspatronen. Met de gistcellen kunnen we relatief eenvoudig verschillende voedingscondities testen. Op de RUG kan je zelf onderzoek doen naar de invloed van voeding op de veroudering van gistcellen. Ook is het mogelijk de invloed van stressoren zoals zonlicht (radiatieschade) en medicatie zoals ibuprofen te onderzoeken.

ERIBA is het onderzoeksinstituut van de RUG dat onderzoek doet naar veroudering. ERIBA biedt een gratis cursus aan over de moleculaire mechanismes die ten grondslag liggen aan veroudering. Een superhandig opstapje voor een pws over veroudering dus! Wil je meer weten over de cursus, neem dan een kijkje op deze website.

Interessante onderzoeksvragen:

  • Wat is de invloed van voedingsstoffen (denk aan hoeveelheid/soort vetten, vitaminen of zouten) op de veroudering van gistcellen?
  • Wat is de invloed van stressoren (bijvoorbeeld zonlicht of UV licht) op de veroudering van gistcellen?
  • Wat is de invloed van je omgeving op veroudering? Denk hierbij bijvoorbeeld aan pH.
  • Hebben medicijnen een invloed op de veroudering van gistcellen? Mogelijkheden zijn simpele medicijnen zoals paracetamol of aspirine, maar in principe kan dit met veel medicijnen uitgevoerd worden.

Hulp nodig?

Vul ons formulier in als je vragen hebt of een practicum zou willen uitvoeren op de RUG.

Handige links:

Laatst gewijzigd:26 januari 2024 15:41