Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Pre University Students Science support desk

Flitslezingen

Trishla Sinha (UMCG): "Wat zegt die volle poepluier eigenlijk?"

De poep in je darm bestaat uit ongeveer even veel bacteriën, virussen en parasieten als dat er cellen zijn in je hele lichaam. De genen van al deze micro-organismen noemen we het microbioom. Het microbioom is een onmisbaar orgaan van ons lichaam omdat het een grote rol heeft in de stofwisseling en het immuunsysteem. In baby’s, begint de ontwikkeling van het microbioom al in de buik van de moeder. Wat voor invloed heeft de manier van geboorte op het microbioom? Wat is het gevolg van een verandering van het microbioom op de gezondheid van het kind?

Renske Lok: "Hoe belangrijk is slaap voor je schoolprestaties?”

Slaap is essentieel voor gezondheid, functioneren, en presteren overdag. Onderzoek heeft aangetoond dat te weinig slaap zorgt voor lagere cijfers op school. Tijdens deze flitslezing wordt besproken hoe slaap wordt geregeld, wat de functie van slaap nou precies is en waarom dit de cijfers kan beïnvloeden. Daarnaast zal uitgelegd worden hoe lichtblootstelling de timing en diepte van slaap kan beïnvloeden.

Marthe Walvoort: "Suikers: gezond of niet?"

We worden ons steeds meer bewust van de hoeveelheid suiker die aan ons voedsel wordt toegevoegd, en de schadelijke gevolgen die overconsumptie van suiker met zich meebrengt. Daardoor hebben suikers een nare bijsmaak gekregen. Suikers bestaan in allerlei soorten en maten: er zijn kleine suikermoleculen zoals sucrose en fructose, die het eten een zoete smaak geven, en er zijn grote suikermoleculen zoals in cellulose en zetmeel. En dan zijn er ook nog suikers die belangrijke functies hebben in menselijke cellen, en ook bacteriën gebruiken vaak suikermoleculen om te infecteren. Kortom, het verhaal over suiker is niet zo simpel. In deze lezing wordt het gebruik van suiker vanaf verschillende kanten bekeken, en krijgt het weer een zoet imago.

Alexander H. de Vries:” "Wat gebeurt er in een biologisch membraan? Computermodellen vertellen het ons."

Het biologisch membraan is samengesteld uit een veelheid aan moleculen, onder andere lipiden, cholesterol en eiwitten. Hoewel we met moderne microscopie een indruk kunnen krijgen hoe deze moleculen het membraan gestalte geven en hun functies uitvoeren, is de resolutie in tijd en ruimte te slecht om een moleculair beeld van het membraan te vormen. Met behulp van computersimulaties kan dit wel, en dit levert unieke inzichten op in de werking van het membraan op moleculaire schaal. Als voorbeeld laten we zien hoe kleine eiwitten in een membraan elkaar snel kunnen vinden.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:48