Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Teachers Nascholingen en cursussen

Nascholing Natuurkunde/Sterrenkunde

(NOVA Astronomie)

De cursusinhoud van de nascholing Sterrenkunde is aangestuurd door de inhoud van het nieuwe NiNa-examenprogramma voor HAVO en VWO. Bij het komende eindexamen VWO is de kans groot dat er opgaven over Gravitatie en Astrofysica in het examen zijn opgenomen. Gravitatie zal ook in de context van Ruimtevaart worden geëxamineerd. Voor de HAVO zal het e.e.a. in het CSE van 2018 het geval zijn. Deze nascholing Sterrenkunde voorziet in de behoefte van docenten, zoals naar voren is gekomen tijdens de Woudschotenconferenties en tijdens auteursbijeenkomsten van Pulsar, waar NOVA aan heeft meegewerkt. De cursus omvat vijf bijeenkomsten, inclusief avondmaaltijd.

DE ONDERWERPEN VAN DEZE BIJEENKOMSTEN ZIJN

Bijeenkomsten 1 en 2 Hoofdonderwerp Gravitatie

Aarde-maan systeem, Gravitatie in zonnestelsel, Kosmische inslagen, Misconcepties over zwaartekracht, Structuur in het heelal, Kromming van de ruimte, Gravitatielenzen

Bijeenkomsten 3 en 4 Hoofdonderwerp Astrofysica

Verschillende soorten straling, wat kun je ermee onderzoeken, welke waarneemtechnieken worden toegepast voor de verschillende soorten straling

Bijeenkomst 5

Actuele onderwerpen, in te brengen door de deelnemers, zoals Exoplaneten, Leven in het heelal, Zwarte gaten

Het eerste gedeelte van de bijeenkomsten bestaat uit een college over het onderwerp van die bijeenkomst, waarin modern onderzoek en verdieping de leidraad is. In het tweede gedeelte komen opgaven uit methodes, practica en didaktiek aan bod. Vooral het bieden van directe handelingsperspectieven voor de lespraktijk staat centraal. De nascholingscursus wordt ondersteund door de docentenpagina www.astronomie.nl en is georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met NOVA. De cursus is voor het registerleraar door NOVA als nascholingscursus geregistreerd.

DATA

De bijeenkomsten zijn op 5 donderdagen van 16:45 - 20:00 uur met in de pauze een avondmaaltijd, op de volgende data: 5 okt 2017 | 2 nov 2017 | 7 dec 2017 | 11 jan 2018 | 8 feb 2018.

Data o.v.b.

Kosten 350 euro per deelnemer.

Meer informatie: Marlies van de Weijgaert

Laatst gewijzigd:22 juni 2017 10:39