Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinXTeachersDocent Ontwikkel Teams

TOA DOT

Cursusjaar 2019-2020

Coach: Marius Booij

Doelgroep

TOA’s uit alle vakgebieden en schooltype uit de provincies Drenthe, Friesland en Groningen

Inhoud en resultaat

TOA's zijn erg praktisch ingesteld, daarom richt deze DOT zich ook op praktische thema's die direct bruikbaar zijn op school. Tijdens onze bijeenkomsten wisselen we veel kennis, tips en trucs uit over materialen, veiligheid en vaardigheden.

De TOA DOT bestaat uit 8 bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden regelmatig plaats op de school van een deelnemende TOA. Door bij elkaar in de keuken te kijken is er veel uitwisseling en leren we veel van elkaar. Twee van de bijeenkomsten zullen bij de RUG plaatsvinden, waar we beschikken over diverse faciliteiten.

Daarnaast is het ons doel om moderne ontwikkelingen en technieken bruikbaar te maken voor de middelbare school. Door middel van lezingen en workshops blijven we op de hoogte van deze nieuwe ontwikkelingen. De TOA-DOT werkt nauw samen met andere DOT’s, die op dezelfde middag plaats vinden. Bij de ontwikkeling van nieuwe practica heeft de TOA-DOT een adviserende rol.


Wat heeft de TOA DOT voor jou als meerwaarde?

Professionalisering: Je kunt de TOA DOT als nascholing inzetten om jouw kennis bij te spijkeren en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied.
Ervaringen en kennis delen: TOA’s uit alle vakgebieden en schooltype treffen elkaar bij de TOA DOT. Door intervisie met collega TOA’s krijg je directe hulp van mensen die hetzelfde werk doen als jij. Daarnaast leer je van elkaar door te zien wat op andere scholen mogelijk is. Materialen, methodes en vaardigheden die jij interessant vindt, kun je onderling uitwisselen.

Netwerken: Je maakt gebruik van het netwerk van de RUG met o.a. vakdidactische docenten die je kunt benaderen. Daarnaast heb je met de TOA groep veel ruimte om de inhoud van het jaar met elkaar in te vullen.

Hoe wil jij je ontwikkelen als TOA?

Denk eens aan:

 • Ben je voldoende op de hoogte van veiligheidseisen?
 • Hoe bevorder je het zorgvuldig en professioneel omgaan met materiaal en apparatuur?
 • Verzorg je delen van instructies en/of vaardigheidstrainingen voor de leerlingen of laat je ‘alles’ over aan de docent?
 • Ontwikkel je instructiemateriaal (zoals dictaten, handleidingen, veiligheidsvoorschriften) of stel je dit  materiaal bij?
 • Deel de door jou, of jouw school ontwikkelde goede practica met je vakgenoten?
 • Wil je samen een workshop of cursus volgen of organiseren?

Certificering

Deelnemers ontvangen een certificaat indien ze minstens 80% van de bijeenkomsten (inclusief de Bèta-brede docentendag) hebben bijgewoond en actief hebben geparticipeerd.

Studielast

DOT: circa 30 uur contact/maakuren (7 bijeenkomsten van 3.5 uur en de Bèta-brede docentendag).

Data, tijden en plaats

De TOA DOT is op vrijdagmiddag van 13:30 - 17:00 uur. De TOA DOT is in overleg met de deelnemers op een school, Zernike Campus/Rijksuniversiteit Groningen, of een andere inspirerende locatie.


 1. 13 september 2019 (op het Zernike)
 2. 11 oktober 2019
 3. 15 november 2019
 4. 6 december 2019
 5. ? februari 2020
 6. 6 maart 2020
 7. 3 april 2020, Bèta-brede docentendag (gehele dag)
 8. 15 mei 2020 (op het Zernike)

Tarief

Kosten 400 euro per deelnemer voor acht bijeenkomsten (zeven reguliere bijeenkomsten en de Bèta-brede docentendag).

DOT-leiding en informatie

Marius Booij


Aanmelden

Meld je voor 6 september 2019 aan door een email te sturen naar Maaike de Heij. Bij minder dan vijf inschrijvingen, kan de TOA DOT helaas niet doorgaan.

Door deelname aan een DOT wordt de school aangesloten bij Netwerk Noord. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Science LinX.
Laatst gewijzigd:31 juli 2019 18:15