Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinXTeachersDocent Ontwikkel Teams

PLG Biologie

Cursusjaar 2019-2020

Doelgroep

Startende en ervaren eerstegraads biologiedocenten.

Inhoud en resultaat

In deze cursus vakdidactiek biologie voor starters en ervaren eerstegraads biologiedocenten fris je je vakdidactische en vakinhoudelijke kennis op, wissel je ”parels uit de praktijk” uit met collega-biologiedocenten van andere scholen, en doe je nieuwe ideeën op om je leerlingen actief te laten leren in biologielessen, die aansluiten op de actualiteit.

De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten. In elke bijeenkomst staat één thema centraal, zoals alternatief toetsen in de biologieles, ethische discussies, hele taak eerst, CRISPR-Cas, activerende lessen Ecologie, differentiëren - of andere thema’s waar je als deelnemer behoefte aan hebt. De bijeenkomsten vragen geen voorbereiding: je kunt zo je les uitrollen en bij de bijeenkomst aanschuiven. Wat je er opsteekt kun je over het algemeen direct in je lessen toepassen – is het niet volgende week, dan wel in het komende schooljaar. We reiken extra informatie aan voor degenen die meer willen lezen; dat kun je ter verdieping thuis doen na de bijeenkomsten.

Wil je samen met anderen werken aan het ontwikkelen van lesmateriaal? Meld je dan aan voor de plus-groep: je gaat dan twee hele dagen aan de slag met het ontwerpen van lesmateriaal.

De Bèta-brede docentendag is ook onderdeel van het programma: dompel je een dag onder in workshops en lezingen op het gebied van de Bèta-didactiek. Kortom: voor elk wat wils in deze verfrissende cursus vakdidactiek!

Doelen programma

Basis:

  • Je kent de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de vakdidactiek biologie,
  • Je kunt deze toepassen in je lespraktijk bij het ontwerpen van je lessen.

Plus-groep:

  • Je kunt weloverwogen vakdidactische keuzes maken en deze toepassen in de ontwikkeling van lesmateriaal in samenwerking met vakcollega’s.
  • Je kunt actuele en relevante biologische contexten verwerken in lesmateriaal.

Certificering

Deelnemers komen in aanmerking voor certificering als zij minstens 80% van de basis-bijeenkomsten aanwezig zijn geweest. Actieve participanten aan de plus-groep krijgen een extra aantekening.

Data, tijden en plaats

Basis: Op vrijdagmiddagen van 13:30 - 16:30 uur op Zernike Campus, Rijksuniversiteit Groningen.

Zie voor de data de jaaragenda.

Laatst gewijzigd:03 oktober 2019 10:30