Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinXTeachersDocent Ontwikkel Teams

PLG Biologie

Cursusjaar 2018-2019

Doelgroep

Startende en ervaren eerstegraads biologiedocenten

Inhoud en resultaat

Zou je weleens wat anders willen doen in je lessen over de koolstofkringloop? Van een expert willen horen hoe CRISPR-Cas nou precies werkt? Of op een andere manier willen toetsen wat je leerlingen hebben opgestoken over cellulaire processen? En wil je (nog) enthousiaste(re) en actieve(re) leerlingen in de klas? In deze PLG vakdidactiek biologie voor starters en ervaren eerstegraads biologiedocenten fris je je vakdidactische en vakinhoudelijke kennis op, wissel je ”parels uit de praktijk” uit met collega-biologiedocenten van andere scholen, en doe je nieuwe ideeën op om je leerlingen actief te laten leren in actuele biologielessen. Als je samen met anderen ook lesmateriaal wilt ontwikkelen, kun je je aanmelden voor het plusprogramma: je gaat dan twee hele dagen aan de slag met het ontwerpen van lesmateriaal.

Aan het eind van de PLG ben je weer helemaal op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de vakdidactiek biologie, en kun je deze toepassen in je lespraktijk bij het ontwerpen van je lessen. Als je ook het plusprogramma volgt, kun je in samenwerking met vakcollega’s weloverwogen vakdidactische keuzes maken en deze toepassen in de ontwikkeling van lesmateriaal, en kun je actuele en relevante biologische contexten verwerken in lesmateriaal.

Programma

De PLG bestaat uit 6 bijeenkomsten. In elke bijeenkomst staat één thema centraal, zoals alternatief toetsen, nieuwe ontwikkelingen in de biologie, ICT toepassingen, omgaan met grafieken en diagrammen, en differentiëren in de biologieles. De bijeenkomsten vragen geen voorbereiding: je kunt zo de deur van je klaslokaal achter je dichttrekken en bij de bijeenkomst aanschuiven. Wat je er opsteekt kun je over het algemeen direct in je lessen toepassen – als het niet volgende week is, dan wel in het komende schooljaar. We reiken extra informatie aan voor degenen die meer willen weten, dat kun je ter verdieping thuis lezen na de bijeenkomsten.

In het plusprogramma ga je daarnaast ook nog twee hele dagen aan de slag met het ontwerpen van lesmateriaal.

Ook de Bèta-brede docentendag is onderdeel van het programma: dompel je een dag onder in workshops en lezingen op het gebied van de Bèta-didactiek.

Laatst gewijzigd:12 juni 2018 11:36