Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Curious? meetactie: meet de regen!

Vanaf:do 27-10-2022
Tot en met:do 03-11-2022
Waar:Jouw omgeving
Promo Curious meetactie: meet de regen

Hevige regenbuien of juist langdurige droogte. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreem veel of juist heel weinig neerslag. Hoe kunnen we inspelen op het veranderende klimaat en wateroverlast en droogte voorkomen? En kunnen we de grote buien – in plaats van kraanwater - gebruiken om droogte op te vangen?

In Nederland worden weersextremen steeds normaler. Het wordt niet alleen warmer, maar we hebben ook vaker hevige neerslag of juist langdurige droogte. Het veranderende weer, met meer periodes van droogte en wateroverlast, heeft grote impact op onze leefomgeving, veiligheid en economie.

Als het heel droog is, gebruiken veel tuiniers meer kraanwater, wat weer bijdraagt aan nóg drogere grond. Als het dan ineens extreem hard regent, kan het water lastig die droge grond in stromen. Dit veroorzaakt wateroverlast. Door in kaart te brengen wanneer en waar de meeste regen valt, kunnen lokale overheden maatregelen nemen om wateroverlast tegen te gaan. En om regen op te vangen, zodat we het in tijden van droogte weer kunnen gebruiken.

Ook jij kan veel bijdragen aan het opvangen van regenwater in jouw omgeving. Meet samen met CurioUs? en heel veel andere Noord-Nederlanders hoeveel water waar valt en kom erachter hoe je, door slim gebruik te maken van neerslag, veel kraanwater bespaart.

Regenopdak

Wat? Meetactie: meet de regen! (Georganiseerd door CurioUs? En onderzoeker Allard Roest van de Hanzehogeschool Groningen)

Wanneer? 4 keer een week lang (najaar, winter, voorjaar, zomer)

Start? 27 oktober tot 3 november (eerste meetweek)

Opgeven? Is gratis. Geef je op voor meetactie meet de regen!