Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
More Nieuws & Evenementen

Future Planet Innovation : Groninger Studenten presenteren voorstellen voor een duurzaam  Groningen

06 februari 2024
decoratieve afbeelding
Student presentaties tijdens de minor Future Planet Innovations. Photo's: Marco in 't Veldt

Op donderdag 1 februari presenteerden studenten in het House of Connections in Groningen vijf veelbelovende projecten gericht op een duurzame samenleving. Dit evenement vormde het sluitstuk van enkele maanden duurzaamheidsonderwijs in de minor 'Future Planet Innovation', waarin studenten van diverse achtergronden aan de slag gingen met een breed scala aan duurzaamheidsvraagstukken.

Het project voor stichting Groninger Voedseltuinen richtte zich op uitdagingen voor de implementatie van voedseltuinen met een multidisciplinaire aanpak, waarbij de nadruk lag op gemeenschapsondersteunde agro-ecologische voedseltuinen. De studenten ontwikkelden hun strategie met nadruk op het creëren van bewustwording, het onderbouwen van toegevoegde maatschappelijke waarde   en het aansluiting zoeken met gemeentelijk duurzaamheidsbeleid.

Het tweede project over voedselafval voor de gemeente Groningen richtte zich op het ambitieuze doel om Groningen tegen 2030 afvalvrij te maken, met speciale aandacht voor vermindering van huishoudelijk voedselafval. Het team stelde passende oplossingen voor via een beslissingsboom, met als doel een duurzamer, economisch verantwoord en afvalbewust Groningen.

Project 3, getiteld 'Eco-Drive Horizons', onderzocht duurzame oplossingen voor zwaar transport in de Nederlandse mobiliteitssector. De nadruk lag daarbij op koolstofvrije alternatieven zoals batterij-elektrische voertuigen en waterstofvoertuigen en de bijbehorende uitdagingen voor de infrastructuur.

Project 4 werkte samen met de gemeente Coevorden om duurzaam gedrag in de regio te meten en te verbeteren. Ze hebben daartoe een instrument ontwikkeld ter ondersteuning van toekomstige duurzaamheidscampagnes.

Tot slot presenteerde Project 5 een roadmap voor herinvestering in het gebied Eekerpolder, waarbij de coöperatie voor het opzetten van een zonnepark, werd geholpen bij het opstellen van uitgebreide plannen voor sociale, financiële en duurzame bijdragen aan de lokale gemeenschap. 

Het evenement toonde een rijk scala aan ideeën en initiatieven gericht op een duurzamere toekomst: een mooie samenwerking tussen de RUG en hde Ommelanden.

decoratieve afbeelding
Student presenteren hun ideeen voor de voedseltuin in Groningen tijdens de minor Future Planet Innovations. Photo's: Marco in 't Veldt
Laatst gewijzigd:06 februari 2024 12:46
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

Volg ons opyoutube twitter