Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Ons onderzoek OIKOS Calendar

OIKOS Seminar - Hoe schrijf ik een peer-reviewed artikel?

Wanneer:vr 11-02-2022 14:00 - 17:00
Waar:Leiden, Lipsius building 212

Peer-reviewed publicaties in goed aangeschreven tijdschriften zoals Lampas en Mnemosyne spelen een steeds grotere rol in het selectie-proces van nieuwe PhDs. Aan de andere kant overleven inzendingen van ReMA-studenten vaak niet de peer-review, onder meer omdat studenten onvoldoende lijken te beseffen dat een goede paper of scriptie nog geen goed artikel is. Door middel van deze workshop beogen we de kans op acceptatie van een inzending door een ReMA-student te vergroten.

Tijdens deze workshop in twee dagdelen willen we ReMA-studenten en promovendi een kijkje laten nemen in de wereld van het academische tijdschrift. Redactieleden van twee peer-reviewed tijdschriften met verschillende doelgroepen, het Nederlandstalige tijdschrift Lampas en het internationale tijdschrift Mnemosyne, zullen inzicht geven in het hele proces, van insturen tot publicatie, en tips en tricks geven: naar welk tijdschrift moet je je artikel sturen? Hoe herzie je je artikel of ga je om met een afwijzing? Hoe werk ik mijn scriptie om tot artikel?

We zullen ook concrete voorbeelden van “perfecte” en afgewezen artikelen onder de loep nemen, en tevens van anonieme peer-review rapporten: waarom zijn de artikelen zo geslaagd of juist niet? Wat kun je hiermee voor je eigen artikel?

Tot slot ga je op basis van een geschreven paper of scriptie een opzet maken voor een artikel, dat hopelijk kan leiden tot een gepubliceerd peer-reviewed artikel.

Docenten

Dr. Bert van den Berg (Universiteit Leiden, Lampas)
Dr. Mark Heerink (Universiteit van Amsterdam, Lampas)
Dr. Christoph Pieper (Universiteit Leiden, Mnemosyne)

Studielast (1 ECTS)

  • twee sessies van drie uur;
  • het schrijven en aanpassen van een opzet voor een artikel o.g.v. een geschreven paper of scriptie;
  • het lezen van enkele peer-reviewed artikelen.

Opzet

  • sessie 1, 11 februari 2022 van 14.00-17.00u: inleiding op het peer-review proces van Lampas en Mnemosyne a.h.v. concrete voorbeelden en tips en tricks; bespreken van elkaars opzetten voor een artikel;

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor de sessies? Stuur dan voor 15 december een email naar Dr. Mark Heerink via M.A.J.Heerink uva.nl, met 'aanmelding OIKOS Seminar - Hoe schrijf ik een peer-reviewed artikel?' in de titel.

View this page in: English