Skip to ContentSkip to Navigation
About us Medical Sciences Research Pediatrics
University Medical Center Groningen

Oprichting platform Data Science voor analisten

30 april 2020

Binnen het UMCG is er in samenwerking met Data Science Center in Health (DASH) een initiatief gestart om een platform op te richten die als doel heeft om analisten, zowel diagnostisch als research meer bewust van en enthousiast te maken voor het gebruik van Data Science binnen de laboratoria en daarbuiten.

Het idee is om gezamenlijk op te trekken om ons Data science eigen te maken want het wordt steeds duidelijker dat door nieuwe en goedkopere meettechnieken er steeds meer en sneller data geproduceerd wordt waar je met Data Science mee aan de slag kunt gaan.

Uiteindelijk kun je je verder ontwikkelen in machine learning, deep learning etc. en dan zit je al aardig bij Kunstmatige intelligentie (AI).

Waar je als analist in eerste instantie aan moet denken is dat de data die wordt geproduceerd niet zomaar bij elkaar gedaan kan worden maar dat er eerst een selectie moet plaatsvinden. De stappen die moeten worden gezet om de juiste dataset te gebruiken om op een specifieke vraag antwoord te geven, daar kan de data scientist een rol spelen.

Ondersteund door DASH en in samenwerking met IT Academy Noord-Nederland, Centrum voor Informatie Technologie (CIT, RUG) en de afdeling Pathologie&Medische Biologie worden er twee webinars georganiseerd.

Tijdens de webinars, die worden georganiseerd op 12 en 19 mei a.s., zal uitleg worden gegeven over wat Data Science inhoudt en wat de rol van de analist daarin zou kunnen zijn (12 mei). Daarnaast zal er in de tweede webinar (19 mei), aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, aangegeven worden hoe Data Science toegepast wordt.

De DASH webinars worden gehost door Peter van Ooijen (Coordinator Machine Learning Lab, DASH)

12 mei 2020 18:30-19:30 u: Introduction to Data Science for Analysts

 • Wynand Alkema: Lector Data Science Institute for Life Science and Health. Hanze University Groningen.
 • Mark Veldkamp: Product Manager IT academy Noord-Nederland

19 mei 2020 10:00-11:00 u: Data Science in Practice for Analysts

 • Dimitrios Soudis, Data Scientist, CIT Data Science RUG
 • Henk Buikema,Digital Technician Pathology, UMCG
 • Bert van der Vegt, Chef de Clinique Pathology, UMCG

Ben je enthousiast na het zien van de webinars en wil je meer weten over het initiatief Data Science voor UMCG analisten,stuur dan je vraag middels e-mail naar: ai.analisten@lc.umcg.nl

Laatst gewijzigd:30 april 2020 14:37

Meer nieuws

 • 20 september 2021

  Geen gezeik, de zonneauto komt er

  Noordelijk team Top Dutch Solar Racing bereidt zich met vereende krachten voor op zonnerace in Marokko.

 • 01 september 2021

  Zin of onzin? Jonge onderzoekers toetsen twintig spreekwoorden

  Spreekwoorden. Zonder erbij na te denken maken we er dagelijks gebruik van. Maar de maatschappij verandert voortdurend. Hebben we nog wel iets aan die eeuwenoude wijsheden? Welke kunnen we handhaven en welke kunnen worden bijgezet in het mausoleum...

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...