Skip to ContentSkip to Navigation
About us Medical Sciences Research Pediatrics
University Medical Center Groningen

EC:3.2.1.22

α-D-Galactosidase
α-D-Galactosidase

α- D- Galactosidase-A (Ceramide trihexosidase (Fabry, X-linked))

 

Theorie:

De ziekte van Fabry is een X-gebonden, recessieve afwijking van het enzym alpha-galactosidase. Dit enzym is betrokken bij de afbraak van glycosphingolipides. Glycosphingolipides komen in de meeste weefsels voor als onderdeel van de plasmamembranen en van sommige intracellulaire membranen, waaronder die van het Golgi-apparaat en van lysosomen. In plasma komen ze voornamelijk voor in de LDLs.

alpha-Galactosidase is betrokken bij de afbraak van drie verschillende glycosphingolipides tot ceramide, namelijk globotriaosylceramide (GLOBO), galabiosylceramide (GALA) en de bloedgroep B glycosphingolipides (LACTONEO).:

Schema
Schema

De groep enzymen die de afbraak van bovenstaande glycosphingolipides veroorzaken, worden exoglycosidases genoemd en komen vrijwel allemaal in lysosomen voor. Bij een deficiëntie van alpha-galactosidase stapelen de bovengenoemde glycosphingolipides dus in de lysosomen. De stapeling treedt voornamelijk op in de lysosomen van vasculaire epitheel- en spiercellen en in epithele en perithele cellen van de meeste organen.

De klinische verschijnselen bestaan uit huidafwijkingen (angiokeratoma corporis diffusum), aanvallen van pijn en paresthesie, oogafwijkingen, nierfalen en cardiovasculaire afwijkingen. De eerste verschijnselen, sterke pijnaanval-len, ontstaan meestal tussen vijf en vijftien jaar, en de gemiddelde levensverwachting is iets over de veertig jaar.

Brenda

Omim

 

Principe van de enzymassay:

Het patiëntenmateriaal wordt geïncubeerd met het synthetische substraat 4-methylumbelliferyl-alpha-D-galactoside; door de werking van alpha-galactosidase wordt 4-methylumbelliferon (4MU) afgesplitst.

De hoeveelheid 4MU die zodoende vrijkomt is een maat voor de enzymaktiviteit en is fluorometrisch te bepalen.

 

SwissProt

Structure

Genecard

Gene Review

Gene

 

Benodigd Materiaal: Leukocyten of fibroblasten

 

Referenties:

  • Galjaard H, Genetic Metabolic Diseases,, Elsevier/North Holland Biomedical Press, 1980, p. 237-246.
  • Heukels-Dully and Niermeijer, Exptl. Cell Res. 97, 304-312, 1976
  • Desnick RJ, Ioannou YA, Eng CM., a-Galactosidase A Deficientcy: Fabry Disease. In:Scriver CR, Beaudet AL, Sly WS, Valle D, eds.The Metabolic and Molecular Bases of Inherited Disease. 2001; 8 edtion:3733-3775

PubMed

Last modified:22 November 2012 4.09 p.m.