Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek The Groningen Research Institute for the Study of Culture (ICOG) Research Research centres Research Centre for Historical Studies (CHS)

Congres - Oekraïne en Nederland: Onontdekte beeldvorming en relaties

Wanneer:do 07-11-2024
Waar:Harmoniegebouw, Groningen

Het is inmiddels meer dan tweeënhalf jaar sinds de Russische invasie van Oekraïne in volle hevigheid losbarstte. De gevolgen voor Midden- en Oost-Europa, en voor de internationale gemeenschap, worden stilaan duidelijk. De oorlog aan de rand van het continent werpt aan Europeanen dringende vragen op, over de toekomst van internationale veiligheid, de rol van de Europese Unie, en de dagelijkse realiteit van een bloedige oorlog. Bovendien dwingt het onverwacht uitbreken van een achteraf voorspelbaar conflict ons tot het stellen van fundamentele vragen over de stand van onderzoek en maatschappelijke status van Midden- en Oost-Europastudies.

Om antwoorden te vinden op deze en andere vragen nodigt het Groningen Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies (GIMOES) u van harte uit voor een prikkelend en enerverend conferentie op 7 en 8 november in Groningen. Naast keynote-sprekers Mart de Kruif, voormalige commandant der Landstrijdkrachten, en Katja Tolstaja, Theoloog des Vaderlands, zullen maar liefst 34 sprekers lezingen geven, verspreid over twee dagen. De thema’s die ter sprake komen zijn uiterst gevarieerd; van de geschiedenis van de Oekraïense staat tot de de staat van de Russische economie, en van de toekomst van het Europese project in het Oosten tot het Ruslandbeeld van de PVV, om slechts enkelen te noemen.

Programma

Het conferentie is tweeledig: het eerste, getiteld 'Oekraïne en Nederland: Onontdekte beeldvorming en relaties’, vindt plaats op donderdag 7 november. De plenaire sessies en daaropvolgende panels vinden plaats in het Harmoniegebouw en de Universiteitsbibliotheek, van 12:30 tot 17:30. De onderwerpen zijn uiterst boeiend en afwisselend, van algemene terreinverkenningen en presentaties over actueel onderzoek, tot podcasts en herinneringsprojecten. De bijdragen op donderdag zullen in het Nederlands zijn. Het volledige programma is hier te vinden.

Het tweede deel, op vrijdag 8 november, draagt de naam Ukraine, Russia and Europe: Long Term Perspectives. De bijdragen op deze dag zullen in het Engels geleverd worden, en vinden plaats in de Doopsgezinde Kerk (Oude Boteringestraat 33), en de Universiteitsbibliotheek. In de ochtend zullen, na de opening door de Nederlandse ambassadeur te Kyiv om 11:00, de twee keynote-sprekers een toespraak geven. Na hun bijdragen is er tijd en mogelijkheid een lunch te genieten, alvorens de keuze wordt geboden uit drie breakout sessions tussen 13:30 en 16:30, met de thema’s politiek; economie; en cultuur, geschiedenis, en wetenschap. Hier vindt u het volledige programma. De dag, en het conferentie, wordt om 17:00 gemeenschappelijk afgesloten.

Aanmelden

Bij interesse in het bijwonen van (een dag van) het conferentie is aanmelding vereist, in verband met beperkte capaciteit. De twee dagen zijn afzonderlijk te bezoeken - mocht u beide dagen willen bijwonen, dan zijn dus twee aanmeldingen vereist.

Om u aan te melden voor 7 november kunt u deze link volgen, of de volgende website bezoeken: https://nlua.gimoes.nl/node/39. Bij interesse in het bijwonen van de activiteiten op 8 november, is aanmelding hier mogelijk, of via de website: https://conference.gimoes.nl/node/40.

Wij hopen u op 7 en/of 8 november te mogen begroeten!

Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English