Skip to ContentSkip to Navigation
Research The Groningen Research Institute for the Study of Culture (ICOG) Research Research centres Research Centre for Historical Studies (CHS)

CHS lecture & book talk - JORIS ODENS (KNAW): 'Petities op de kaart. Bouwstenen voor een inclusieve politieke geschiedenis van Nederland (1780-1860)'

When:Mo 18-03-2024 16:00 - 17:30
Where:t.b.a.

This lecture will be held in Dutch.

This guest lectuer is hosted by the Centre for Historical Sudies.

Moderator: Leonieke Vermeer

Abstract

In het eerste deel van mijn lezing zal ik iets vertellen op de totstandkoming en inhoud van mijn recent verschenen boek Op veler verzoek. Inclusieve politiek in Nederland (1780-1860) (Boom 2023). Mijn bedoeling met dit boek was tweeledig: ik wilde petitiegeschiedenis in Nederland op de kaart zetten als onderzoeksveld en ik wilde kritisch kijken naar de historiografische consensus over de politieke geschiedenis van de decennia rond 1800.

In het tweede deel van mijn presentatie zal ik ingaan op een aantal lopende initiatieven die tot doel hebben verzoekschriften en petities in Nederlandse archiefcollecties beter te ontsluiten voor historisch onderzoek met gebruikmaking van digitale technieken als automatische handschriftherkenning, metadatering en kaartvisualisaties.