Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities Agenda

Promotie L. Florez Sampedro

Wanneer:vr 16-10-2020 16:15 - 17:15
Waar:Academiegebouw

Macrophage migration inhibitory factor en chronische ontsteking long

Chronische ontsteking van de long zoals bij chronische obstructieve longziekte (COPD) en astma is een progressieve aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Om COPD- en astmapatiënten betere therapeutische mogelijkheden te bieden, willen we de bijdragen van de verschillende cellen en eiwitten die bij deze ziekten betrokken zijn, onderzoeken en begrijpen.

Het doel van het onderzoek van Laura Florez Sampedro was het bestuderen van de expressie en functie van "macrophage migration inhibitory factor” (MIF) in astma en COPD aangezien dit eiwitcellen en immuunreacties kan beinvloeden in de long en vaak gevonden wordt bij ontstekingen. Daarom wordt er vaak beweerd dat MIF ontstekingsreacties uitlokt.

Florez Sampedro: "We hebben in dit proefschrift een kritisch literatuuroverzicht gecombineerd met een experimentele benadering en laten zien dat MIF geassocieerd is met astma en COPD, maar dat het niet ontstekingsreacties oproept, zoals eerder werd gesuggereerd. We ontdekten dat MIF-expressie in longweefsel van COPD-patienten hoger is dan bij controlepersonen en dat MIF-expressie kan worden veroorzaakt door cellulaire veroudering. Daarnaast ontdekten we dat MIF-expressie in de long wordt beïnvloed door genetische processen, hoewel niet specifiek bij COPD-patiënten. We vonden ook dat MIF-expressie in longweefsel van astmatische muizen lager was dan in gezonde muizen en dat de expressie van MIF samenhangt met de aanwezigheid van immuuncellen van het aangeboren immuunsysteem die betrokken zijn bij een allergische ontstekingsreactie."

Dit proefschrift vormt een basis voor toekomstige studies die de veelzijdige aard van MIF kunnen ontrafelen en uitzoeken of en hoe MIF gereguleerd kan worden als een therapeutische strategie voor longziekten.

Promotores: Prof.dr. G.J. Poelarends en Prof.dr. B.N. Melgert

View this page in: English