Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Graduate School for the Humanities

Calipash and calipee: population dynamics and foraging ecology of archaeological sea turtles

Promotie:W. de Kock, PhD
Wanneer:13 juli 2023
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. D.C.M. (Daan) Raemaekers, P.J. (Per) Palsboll, Prof
Copromotor:C. (Canan) Çakirlar, PhD
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Letteren
Calipash and calipee: population dynamics and foraging ecology of
archaeological sea turtles

Mediterrane groene schildpadden langdurig trouw aan hun leefgebied

Uit promotieonderzoek van Willemien de Cock blijkt dat Mediterrane groene schildpadden al duizenden jaren dezelfde zeegrasvelden gebruiken, wat betekent dat ze langdurig trouw zijn aan hun leefgebied. De Cock onderzocht oude zeeschildpadden uit de Levant en meer recente archeologische zeeschildpadvondsten uit Nederland. Ze richtte zich op voedselecologie, DNA-conservering, herkomst en handel. Door het combineren van verschillende technieken kon De Cock ook de soort en het dieet van zeeschildpadden bepalen van oude resten die in Nederland zijn gevonden. Dit geeft  waardevolle informatie over historische handel.

In de Middellandse Zee komen slechts twee zeeschildpaddensoorten voor, de groene zeeschildpad en de onechte karetschildpad. Het historisch ecologisch onderzoek van oude zeeschildpaddenpopulaties uit het Middellandse Zeegebied die werden bejaagd tijdens de Brons- en IJzertijd was het belangrijkste doel van De Cocks proefschrift. Ook Nederland nam deel aan grootschalige exploitatie van zeeschildpadden tijdens de koloniale periode, maar zeeschildpadbotten zijn zeldzaam in Nederlandse archeologie. Door archeologische zeeschildpadbotten te bestuderen, werpt het onderzoek licht op de biologische kenmerken van archeologische zeeschildpaddenpopulaties.

De Cock toont aan van welke moderne foerageergebieden in het Middellandse Zeegebied oude groene zeeschildpadden gebruikmaakten met behulp van palaeoproteomics en stabiele-isotoopanalyse. Ook de oude handel in zeeschildpadden in Nederland is onderzocht. De Cock heeft de mogelijkheden van oud DNA-onderzoek op archeologische zeeschildpadresten onderzocht, met nadruk op DNA-conservering. Haar onderzoek integreert mariene biologie en zoöarcheologie om een beter begrip te krijgen van de exploitatie en ecologie van oude en historische zeeschildpadden. De resultaten leveren een bijdrage aan discussies over natuurbescherming en benadrukken het belang van lessen uit het verleden voor de huidige inspanningen op het gebied van natuurbescherming.