Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekGELIFESConservation Ecology Group

Kleurringschema grutto

Kleurringschema grutto (tekening Ysbrand Galama)
Kleurringschema grutto (tekening Ysbrand Galama)

Alle grutto’s zijn voorzien van een metalen ring, 4 kleurringen (2 per poot) en een gekleurde vlag (kleurringen en vlag allen zonder inscripties). De gebruikte kleuren zijn: geel, blauw, rood, lime (mintgroen) en wit (alleen in combinatie met een gele vlag op linksboven). De metalen ring vormt geen onderdeel van de code en de positie daarvan is dus van geen belang. Alle kleurringen en de vlag zijn uitsluitend om de tibia aangebracht (boven de “knie”). De positie van de vlag kan wisselen: boven, tussen of onder de kleurringen. Sinds 2008 worden nestkuikens bovendien geringd met aan de linker tibia een (mint)groene vlag met daarop een individuele code met drie letters of cijfers. Onder de vlag zit altijd een blauwe of groene ring.

Nieuwe ringkleuren grutto
Nieuwe ringkleuren grutto

Sinds de start van het onderzoek zijn er al meer dan 4000 ringcombinaties aangelegd. Vanaf 2015 zijn we daarom begonnen met 4 nieuwe kleuren: Green (G), Pale Blue (P), Carmine (C) en White (W). Deze kleuren worden alleen in het nieuwe schema gebruikt en niet samen met de kleuren van het oude schema.

Foto's van grutto's met kleurringschema RUG.

Foto's van grutto's van alle kleurringschema's.

Volwassen grutto met kleurringen (foto: Astrid Kant)
Volwassen grutto met kleurringen (foto: Astrid Kant)

We hopen natuurlijk dat veel mensen de moeite willen nemen om waarnemingen van gekleurringde vogels aan ons door te geven. Dat kan via het contactadres op de website. Email is voor ons de snelste en gemakkelijkste manier om waarnemingen in te sturen en waarnemers te informeren over de voortgang van het onderzoek en de wetenswaardigheden over de door hen waargenomen vogels. Behalve de exacte positie van vlag en ringen willen we natuurlijk ook graag weten waar (zo mogelijk coördinaten) en wanneer de vogel gezien is. Aanvullende informatie over groepsgrootte, gedrag, habitat en het aantal vogels dat op ringen gecontroleerd is, is bijzonder welkom!

Grutto’s worden door veel onderzoekers in binnen- en buitenland van ringen voorzien. Als je een gekleurringde vogel ziet met een ringcombinatie die niet aan bovenstaande beschrijving voldoet, dan kan je proberen op onderstaande sites uit te zoeken aan wie je de waarneming kunt melden. Kom je er niet uit, stuur dan een email aan de contactpersonen van de schema’s die het best overeenkomen. Zij kunnen je meestal wel verder helpen.
Illustrated key
http://www.cr-birding.org/
http://www.uea.ac.uk/~b026515/schemes.html

Gruttokuiken met code-vlag (foto: Jos Hooijmeijer)
Gruttokuiken met code-vlag (foto: Jos Hooijmeijer)
Laatst gewijzigd:15 maart 2019 12:51
printView this page in: English