Skip to ContentSkip to Navigation
Research ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen News

Smeltwaterpoeltjes brengen ijsvrije Noordpool in zicht (rond 2035) | Interview met Richard Bintanja

19 August 2020

--- only available in Dutch ---

Als gevolg van de opwarming smelt het zee-ijs rond de Noordpool langzaam weg: het huidige ijsoppervlak is 's zomers zo'n 40 procent kleiner dan veertig jaar geleden. Zet die opwarming door, dan wordt een ijsvrije Noordpool onvermijdelijk. Maar wanneer? Britse onderzoekers denken dat het al over vijftien jaar zover zal zijn.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Reading gebruikte een fijnmazig klimaatmodel waarmee het een relatief warme periode voorafgaand aan de laatste ijstijd kon nabootsen. Tijdens deze periode, het eemien, was de Noordelijke IJszee 's zomers volledig ijsvrij.

Hoewel het op het toppunt van die periode iets warmer was dan nu, kan dat geen volledige afsmelting van het poolijs verklaren. Er moeten versterkende factoren hebben gespeeld die het ijsverlies in een stroomversnelling hebben gebracht. En een van die factoren zal in de huidige opwarming weer kunnen opspelen, zo schrijven de Britten in Nature Climate Change : smeltwaterpoeltjes.

Opwarming creëert poeltjes die opwarming versterken

Ook door de huidige opwarming vormen zich steeds vaker plassen van smeltwater, zowel op dikke ijskappen als Groenland en Antarctica, alsook op het drijvende zee-ijs van de Noordpool. Omdat dit smeltwater veel meer zonnewarmte absorbeert dan het onderliggende ijs, versterken de poeltjes de lokale opwarming.

Dat blijkt ook uit temperatuurreconstructies. Gemiddeld was het eemien op het hoogtepunt 1,5 graden warmer dan het huidige klimaat. Het poolgebied was 's zomers echter maar liefst 4 tot 5 graden warmer, wat suggereert dat er destijds meer zonnewarmte werd geabsorbeerd.

Is deze factor inderdaad sterk genoeg om al in 2035 een ijsvrije Noordpool te hebben? NU.nl vroeg het aan een Nederlandse expert: poolonderzoeker Richard Bintanja van het KNMI en de Rijksuniversiteit Groningen.

Last modified:19 August 2020 2.14 p.m.

More news

 • 12 September 2023

  Art in times of AI

  Leonardo Arriagada Beltran conducted his PhD research on the interface of computer-generated art and the constantly evolving field of Artificial Intelligence (AI). He will defend his Phd thesis on 21 September. His research offers valuable insights...

 • 28 August 2023

  Harish Vedantham and Casper van der Kooi nominated for 'Wetenschapstalent 2023'

  Harish Vedantham and Casper van der Kooi have been nominated by New Scientist for Wetenschapstalent 2023 (Science Talent 2023). This election is meant to give young scientists and their research a stage.

 • 26 July 2023

  Five promising UG researchers to top institutes abroad on Rubicon grants

  No less than five promising PhD graduates from the University of Groningen will be able to conduct research at top institutes abroad for two years thanks to the Rubicon programme organized by the Netherlands Organisation for Scientific Research...