Skip to ContentSkip to Navigation
Research ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen News

NRC artikel: Een exact bouwjaar voor een vreemd complex

10 June 2020
Luchtfoto van het eiland met daarop het in het jaar 777 gebouwde klooster. (foto Andre Panin)
Luchtfoto van het eiland met daarop het in het jaar 777 gebouwde klooster. (foto Andre Panin)

--- only in Dutch ---

Op een eilandje vlak bij Mongolië ligt een complex dat nooit in gebruik is genomen. Een boom verraadt wanneer precies het is gebouwd.

Door: Bart Funnekotter - 9 juni 2020 om 16:40 uur

Het bouwjaar van een mysterieus complex op de grens van Rusland en Mongolië is zeer nauwkeurig vastgesteld met een combinatie van koolstofdatering en het tellen van jaarringen in een boomstam. Het Oeigoerse klooster van Por-Bazjyn is gebouwd in 777 na Christus, tijdens de turbulente heerschappij van Tengri Bögü Khan, zo concluderen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze publiceerden hun bevindingen afgelopen maandag in PNAS.

De Groningse wetenschappers werkten samen met Russische collega’s. Die doen al sinds 2008 onderzoek naar het complex, dat staat op een eiland in een meer. Het is gemaakt van muren van klei op een fundering van houten balken. Ze wisten al dat het gebouwd moest zijn in de tweede helft van de achtste eeuw, maar omdat dit een tijd was met grote veranderingen, zei zo’n globale datering niet zo veel. Daarom stuurden ze een stuk hout op naar Groningen, waar in het Centrum voor Isotopenonderzoek nader onderzoek is gedaan.

Last modified:10 June 2020 10.33 a.m.

More news

 • 12 September 2023

  Art in times of AI

  Leonardo Arriagada Beltran conducted his PhD research on the interface of computer-generated art and the constantly evolving field of Artificial Intelligence (AI). He will defend his Phd thesis on 21 September. His research offers valuable insights...

 • 28 August 2023

  Harish Vedantham and Casper van der Kooi nominated for 'Wetenschapstalent 2023'

  Harish Vedantham and Casper van der Kooi have been nominated by New Scientist for Wetenschapstalent 2023 (Science Talent 2023). This election is meant to give young scientists and their research a stage.

 • 26 July 2023

  Five promising UG researchers to top institutes abroad on Rubicon grants

  No less than five promising PhD graduates from the University of Groningen will be able to conduct research at top institutes abroad for two years thanks to the Rubicon programme organized by the Netherlands Organisation for Scientific Research...