Skip to ContentSkip to Navigation
Research ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen Events

Kennis Café: Afkijken van de Natuur | Eize Stamhuis

When:Th 11-02-2021 17:00 - 18:15
Where:Rabozaal, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1 Groningen

--- only in Dutch ---

Miljarden jaren van evolutie hebben heel wat slimme oplossingen opgeleverd voor problemen waar wetenschappers en ontwerpers nu tegenaan lopen. Niet zo gek dus dat zij de natuur gebruiken als inspiratiebron bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Dit doen ze door bijvoorbeeld chemische functies uit biologische systemen te kopiëren; zo diende het hechtingssysteem van een mossel als voorbeeld voor waterbestendige lijm. Ook voor veel technologische problemen kunnen we spieken bij de natuur. Zo kijken we naar het vlieggedrag van vogels en het zwemgedrag van vissen voor toepassingen in de luchtvaart of op zee. Zijn al deze innovatieve oplossingen die we zo kunnen afkijken te mooi om waar te zijn? Of zouden we juist meer moeten kijken naar de natuur voor inspiratie? Wat zijn de valkuilen bij het imiteren van natuurlijke uitvindingen?

In dit Kenniscafé spreken we met Marleen Kamperman, hoogleraar aan de RUG gespecialiseerd in materiaalkunde en polymeerchemie, zij gebruikt de natuur als inspiratiebron bij het ontwikkelen van nieuwe materialen; Eize Stamhuis, universitair hoofddocent Experimentele Marine Zoology & Biomimetica aan de RUG, als onderzoeker heeft hij zich gespecialiseerd in biofysica van zwemmende vissen en vliegende vogels; en Tjeerd Veenhoven, industrieel ontwerper, in zijn studio in Groningen ontwerpt hij met zijn team waardeketens van ruwe materialen uit de natuur tot duurzame eindproducten.

Het Kenniscafé is terug! Elke maand praten we met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Op dit moment is het nog niet bekend of er publiek aanwezig kan zijn bij dit Kenniscafé. Daarom zijn er nog geen tickets in de verkoop. Mocht de situatie veranderen, dan kondigen we een eventuele kaartverkoop aan via onze nieuwsbrief en op Facebook, Twitter en Instagram.

Illustratie: Yvette Compaijen
Illustratie: Yvette Compaijen