Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek ENTEG News overview

Veelbelovend project om groene methaan te maken gaat tweede fase in

01 maart 2018

Het onderzoeksconsortium Bio-P2M, bestaande uit onder andere prof A.A. Broekhuis en zijn team van de onderzoeksgroep Product Technology van ENTEG, werd enthousiast ontvangen door de reviewcommissie van subsidiegever SIA, het nationaal orgaan voor praktijkgericht onderzoek. Het project, dat biologisch methaan maakt uit overschotten van groene elektriciteit via waterstof, komt nu in een tweede fase.

De SIA commissie was onder de indruk van wat er in de afgelopen twee jaar door het Bio-P2M consortium, onder leiding van Hanzehogeschool Groningen, is gerealiseerd. Naast de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (Product Technology, ENTEG), bestaat dat consortium uit Wageningen Environmental Research, Energy Valley en de bedrijven Dirkse Milieutechniek, Enki Energie, Bioclear Earth, Gasterra , Gasunie, Proces en Enexis.

Het Bio-P2M consortium kan door het toevoegen van waterstof tot anderhalf keer meer groene methaan uit biomassa maken. Dat methaan is gelijk van groen gas kwaliteit, omdat kooldioxide die bij normale vergisting aanwezig is met de waterstof ook methaan geeft. Voor Nederland is opslag van elektriciteit in de vorm van groene methaan, gemaakt door bacteriën, een nieuw concept. Het project verbindt deze opslag met voor Nederland wel standaard vergisting.

De commissie loofde de aanpak, praktijkgerichtheid en uitzicht op toepasbaarheid. De aanpak kan bestaande biogasinstallaties een boost geven, maar ook de ontwikkeling van nieuwe installaties stimuleren. De resultaten hebben al belangstelling uit de praktijk en concrete mogelijkheden om grootschalige testen te plannen. De bedrijven uit het consortium spelen daarbij een belangrijke rol.

Volgende fase: opschaling en haalbaarheid

Het consortium gaat zich nu richten op opschaling van het proces. Op EnTranCe, de energietransitie proeftuin op de Zernikecampus, zal een pilotopstelling voor groene methaanproductie worden gebouwd. Het gebruik van biomassa die lastiger is om te zetten naar methaan krijgt aandacht. Ook analyse van de huidige en toekomstige economische haalbaarheid van dit groene methaan in de duurzame energievoorziening van Nederland zal worden onderzocht. Dit alles sluit aan bij de plannen van Noord-Nederland om een belangrijke speler in de waterstofeconomie van de toekomst te worden.

Bio-P2M: biologische power (= elektriciteit) naar methaan
Het project onderzoekt en ontwikkelt de beste methoden om bacteriën te gebruiken die kooldioxide (CO2) en waterstof (H2) omzetten naar methaan (CH4). Kooldioxide komt bij voorkeur uit biomassavergisting en de waterstof wordt gemaakt met behulp van elektrolyse, gemaakt uit zonne- en windstroom. Dit is een manier om groene elektriciteit op te slaan in de vorm van methaan. Het draagt bij aan de energietransitie terwijl alle kennis en kunde van Nederland met betrekking tot biogas en methaan een rol speelt.

Laatst gewijzigd:07 mei 2018 09:39
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...