Skip to ContentSkip to Navigation
Research Research School of Behavioural and Cognitive Neurosciences Marvelous Mind

BRAIN AWARENESS WEEK, thema 'VERGETEN'

Poster - 18 maaart 2019

Van 11 tot 17 maart is het Brain Awareness Week, wat we aangrijpen om aandacht te vragen voor ons prachtige brein en de aandoeningen die het bedreigen. Onder de noemer Marvelous Mind maken Groningse hersenwetenschappers de laatste inzichten rondom onze hersenen op uiteenlopende manieren toegankelijk voor een breed publiek. Op maandag 18 maart, tijdens de Brain Awareness week gebeurt dit door de vertoning, met inleiding, van de film: ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’. In deze film wil Joel (Jim Carry) alle herinneringen aan zijn ex (Kate Winslet) laten wissen. Een obscuur bedrijfje met een merkwaardige machine gaat hem daarbij helpen.

Vergeten is één van de vele klachten van patiënten met dementie. Ook patiënten met andere aandoeningen, zoals multiple sclerose, depressie, schizofrenie en Parkinson hebben vaak moeite met het geheugen. Meestal willen we juist NIET vergeten, maar toch is vergeten een heel nuttige functie. Net zoals je af en toe je smartphone moet opruimen moet ook overbodige informatie in de hersenen worden opgeruimd. De postcode van je vorige adres bijvoorbeeld; weg ermee.

Andere dingen zou je juist graag willen vergeten, maar staan in jouw  geheugen gegrift. Bijvoorbeeld een heftig ongeluk, de pijnlijke dood van een familielid, de breuk met je geliefde. Er bestaan manieren waarop geheugenverlies kan worden opgewekt: een retrograde amnesie. Als die direct na een nare beleving wordt toegediend, zou je in theorie iets specifiek kunnen vergeten. In de praktijk wordt dit niet toegepast, maar in experimentele setting wordt wel gekeken naar de mogelijkheid om op deze manier posttraumatische stress stoornis (PTSS) te voorkomen.

Dit werpt dezelfde vragen en dilemma’s op als in de film naar voren komen. Moet je pijnlijke herinneringen willen wissen, wat zijn de risico’s en hoe reëel is het scenario van de veelgeprezen film eigenlijk?

De film wordt ingeleid door prof. Iris Sommer, neurowetenschapper aan het UMCG en auteur van o.a. ‘Haperende Hersenen’ en ‘de Zeven Zintuigen’. Zij legt uit hoe herinneringen in de hersenen worden opgeslagen en weer verdwijnen. Welke ingrepen een retrograde amnesie kunnen uitlokken en na afloop van de film gaat ze met u in discussie of de mogelijkheid voor “selectief vergeten” te verwerpen of te omarmen is.

We hopen je te verwelkomen en met jou van gedachten te wisselen.


18 Maart 2019 - Movie night - Brain Awareness Week
Film: 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind'
Thema: 'Vergeten'
Tijd: Start om 19:00 uur
Lokatie: Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen
More informatie: Groninger Forum

Last modified:02 March 2023 11.11 a.m.