Skip to ContentSkip to Navigation
Research Arctic Centre Outreach IMAKA Activiteiten overzicht

5 maart 2012: Studenten lezingen

Tijdens deze bijzondere Imaka avond zullen vier studenten van de minor Arctische en Antarctische studiën een literatuur onderzoek dat zij hebben uitgevoerd in het kader van deze minor presenteren.

Jelle Knop
Increased suicide rates of indigenous people in the Arctic

Het Arctisch gebied is in de afgelopen 60 jaar enorm verandert. Er is een grote invloed van de Westerse wereld gekomen op het leven van de inheemse bevolking. Deze veranderingen hebben ook invloed gehad op de mentale gezondheid van de Inuit. In de afgelopen jaren zijn de zelfmoordcijfers onder de inheemse bevolking drastisch toegenomen. Vooral bij jonge mannen zijn de getallen schrikbarend hoog. In mijn scriptie ben ik op zoek gegaan naar mogelijke verklaringen voor deze ontwikkeling die ik deze avond zal presenteren.

Tessa van Walsum: Pinguins

Arjan de Boer

Het verlies van hemoglobine en myoglobine in Antarctische ijsvissen

IJsvissen zijn de enige gewervelde dieren die hemoglobine missen en sommige soorten missen ook myoglobine. Beide stoffen zijn zuurstofbindende moleculen in bloedcellen en spiercellen. Hoe hebben deze verliezen zich kunnen handhaven?

Iris Dijkstra

Vitamine D tekort bij Arctische volkeren

Hoe speelt vitamine D een rol in het leven van de Arctische volkeren en hoe hebben sociale welvaartsveranderingen hier invloed op? Wat is vitamine D en waarom is het in eerste instantie belangrijk? Welke rol spelen natuurlijke factoren, leefstijl en dieet hierbij? Waarom kampten Arctische volkeren eerst niet met vitamine D tekort en tegenwoordig wel? Welke gevolgen voor de volksgezondheid heeft dit probleem? Hoe moet deze gezondheidskwestie aangepakt worden en welke nieuwe problematiek brengt dit met zich mee?

Tessa van Walsum

The ever-adapting penguin

Veranderingen in de omgeving van de pinguïn hebben door de jaren heen tot verschillende aanpassingen geleid. Kan door middel van de geschiedenis van de pinguïn worden bepaald hoe de pinguïn zich in de toekomst zal aanpassen?

Laatst gewijzigd:14 februari 2019 17:18