Skip to ContentSkip to Navigation
Research Arctic Centre Outreach IMAKA Activiteiten overzicht

26 Oktober 2015: lezing Frits Steenhuisen en Sarah Dresscher

Terugblik op de SEES expeditie
Frits Steenhuisen (©Ben Bekooy)
Frits Steenhuisen (©Ben Bekooy)

Voor de pauze blikt Frits Steenhuisen terug op de SEES-expeditie uiteraard met mooi beeldmateriaal. Na de pauze vertelt archeologe Sarah Dresscher over haar onderzoek tijdens de SEES expeditie

SEES achter de schermen

De SEES expeditie van augustus 2015 is het resultaat van vele jaren plannen bedenken, plannen veranderen en steeds weer aanpassen aan de veranderende mogelijkheden. Maar de uiteindelijke vorm van de expeditie kwam in die periode steeds beter in beeld. Tot op het laatste moment is er gewerkt aan allerlei praktische en juridische zaken die niet van te voren te voorzien waren geweest. Maar, op 19 augustus voer de Ortelius dan toch echt uit richting Edgeøya.
Deze IMAKA lezing gaat deels over de practische uitdagingen die aan de expeditie voorafgingen, maar ook over de expeditie zelf. En dan vooral over de verschillende projecten die tijdens de expeditie zijn uitgevoerd.

Sarah Dresscher (©Ben Bekooy)
Sarah Dresscher (©Ben Bekooy)

Pomoren op Edgeøya

De deelname aan de SEES expeditie gaf ons archeologen de mogelijkheid om Edgeøya, een afgelegen gebied, te bezoeken. Edgeøya is in 18e en 19e eeuw door Russische jagers bezocht. De Russische jagers kwamen uit het gebied rondom de Witte Zee in Rusland en werden Pomoren genoemd. Zij kwamen onder andere naar Edgeøya om op walrussen en poolvossen te jagen. Tijdens de SEES expeditie konden wij enkele van hun jachtstations bezoeken en er zelfs veldwerk uitvoeren. Tijdens de Imaka lezing zal worden ingegaan op de herkomst van de Pomoren, hun expedities naar Spitsbergen en het veldwerk dat is uitgevoerd door Frigga Kruse, Marthe Koeweiden en Sarah Dresscher tijdens de SEES-expeditie.

Wanneer 26 oktober 2015

Hoe laat 19:30 uur

Waar Arctisch Centrum, Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat) Groningen

Toegang € 2,-; studenten € 1,-

Laatst gewijzigd:14 februari 2019 17:17