Skip to ContentSkip to Navigation
Research Arctic Centre Outreach IMAKA Activiteiten overzicht

23 maart 2020: Lezing Maarten Loonen

Svalbard of Spitsbergen? Een persoonlijke kijk op de geopolitieke situatie rond Spitsbergen

In het noordpoolgebied is bijna al het land verdeeld en bestaat er vooral onenigheid over rechten op de bodemschatten van de arctische oceaan. Maar juist rond Spitsbergen, of Svalbard zoals de Noren de archipel noemen, bestaat er tot vandaag onduidelijkheid. Toen het Spitsbergenverdrag in 1919 tijdens de vredesbesprekingen in Versailles het licht zag, zijn er bijzondere afspraken gemaakt, die toegang garandeerden voor bewoners en bedrijven uit meerdere landen om economische activiteiten te ontwikkelen. Tot de dag van vandaag ontwikkelt zich de interpretatie van het verdrag en dit is zelfs merkbaar voor de spreker, die momenteel voorzitter is van de Ny-Ålesund Science Managers Committee (NySMAC), waarin onder andere 9 landen samenwerken aan wetenschap.

Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de nieuwste ontwikkelingen ten aanzien van de interpretatie van het verdrag, die langzaam maar zeker Spitsbergen meer Noors zouden kunnen maken. Ook andere aspecten van Arctische geopolitiek komen kort aan bod, zoals het Zeerechtverdrag en de interesse vanuit "near-Arctic" China.


Maarten Loonen is onderzoeker op het Arctisch Centrum en werkt al meer dan 20 jaar elke zomer op (West-)Spitsbergen/Svalbard. Hij doet daar onderzoek naar ganzen, sterns, predatie en klimaatverandering, en begeleidt menig student.

De lezing vindt op maandag 23 maart a.s. plaats op het Arctisch Centrum, A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat) te Groningen. De lezing begint om 19.30 uur en kost € 2,00.

Laatst gewijzigd:05 maart 2020 14:10