Skip to ContentSkip to Navigation
Research Arctic Centre Outreach IMAKA Activiteiten overzicht

20 april 2015: Lezing Gerard Jacobs

Meer dan vijftien jaar reisde de journalist Gerard Jacobs door Siberië. Hij zag hoe de Sovjet-Unie ineenstortte en de bewoners van Siberië op de puinhopen van de communistische heilstaat een nieuw bestaan probeerden op te bouwen. Hij publiceerde tussen 1986 en 2005 zijn reportages onder meer in De Volkskrant en hij won voor zijn film Stalin had een brug beloofd een Gouden Kalf op de Nederlandse filmdagen. Op 20 april blikt hij terug op zijn reizen en vertoont hij fragmenten uit de documentaire Goud, verloren in Siberië (regie Theo Uittenbogaard) en Stalin had een brug beloofd.

Op verzoek van IMAKA besteedt hij extra aandacht aan de oorspronkelijke bevolking van Siberië die hij op zijn reizen ontmoette: de Khanten, Evenken, Joekagieren, Shorzi. “Wij sterven uit,” klaagt een oude Evenk begin jaren negentig in de documentaire 'Goud, verloren in Siberië'.

Is er sindsdien veel veranderd in Siberië? Niet voor de Khanten, de Joekagieren, de Evenken. Officieel is hun status nu beschermd maar in het Rusland van Vladimir Poetin is het lot van de oorspronkelijke bevolking, in een economie die afhankelijk is van de inkomsten van olie en gas en die gedomineerd wordt door 'Robber barons', zo mogelijk nog verslechterd. De Khanten en Evenken, de Shorzi en Joekagieren zijn verder gemarginaliseerd, hun weidegronden zijn verloren gegaan, hun cultuur is verdwenen. Nog slechts een enkeling houdt de tradities en de taal in ere.

Gerard Jacobs was correspondent in o.a. het Midden-Oosten en Afrika, voor De Volkskrant, De Haagse Post en het NOS-Journaal. Sinds 1986 reist hij voornamelijk door Siberië, Indonesië, de Arabische wereld en zuidelijk Afrika. Hij geeft nu les op de School voor de Journalistiek en publiceerde vijf boeken met reisverhalen. Meer informatie over hem: http://www.reisverhalengerardjacobs.nl

Wanneer     20 april 2015

Hoe laat       19:30 uur

Waar             Arctisch Centrum, A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)

Toegang       € 2,00; studenten € 1,00.

Laatst gewijzigd:14 februari 2019 17:17