Skip to ContentSkip to Navigation
Research Arctic Centre Outreach IMAKA Activiteiten overzicht

11 juni 2016: Excursie IJstijdenmuseum

In plaats van een lezing brengt IMAKA in juni een bezoek aan het IJstijdenmuseum in Buitenpost.

Het thema van het IJstijdenmuseum is de betekenis van het verloop van de twee laatste ijstijden voor de geologie van het gebied de Friese Wouden en de bestaansmogelijkheden voor mensen in dit gebied vanaf 130.000 jaar geleden.

Het gaat om de samenhang tussen de gemiddelde jaartemperatuur, het daarbij behorende landschap met haar flora en fauna.

En ook om de mogelijkheden die dat biedt voor mensen om een bestaan te kunnen hebben, gezien hun jachtwapens en werktuigen respectievelijk hun culturele uitrusting.

Tijdens de voorlaatste ijstijd was het in de Friese Wouden zo koud dat er geen mensen konden leven. Tijdens de laatste ijstijd kon dat in bepaalde perioden wel. Tijdens deze warmere perioden hebben in de loop van de tijd verschillende groepen mensen in Noord‐Nederland kunnen leven met een eigen culturele uitrusting. Maar rond 20.000 jaar geleden was hier een poolwoestijn en was leven niet mogelijk.

De cultuur van de verschillende groepen mensen in relatie tot b.v. het verloop van de laatste ijstijd is wat het museum laat zien.

We krijgen een rondleiding door het museum. In verband daarmee moeten we een maximumaantal van vijfentwintig deelnemers hanteren. Daarom vragen we u om u via een mailtje aan imaka.info gmail.com op te geven voor deze excursie.

Wanneer: 11 juni 2016

Hoe laat: 13:30 ‐15:30 uur

Waar: Schoolstraat 28B, 9282 NE Buitenpost.

Het museum is prima bereikbaar met de trein:

vanaf het Stationsplein is het vier minuten lopen naar de Schoolstraat.

Toegang: € 3,50 ‐€ 4,50 (afhankelijk van de grootte van de groep).

Gratis toegang met Museumjaarkaart.

Laatst gewijzigd:14 februari 2019 17:17