Skip to ContentSkip to Navigation
Research Arctic Centre Outreach IMAKA Activiteiten overzicht

1 juni 2015: Film Sjef van Dongen

De vergeten held - Sjef van Dongen

Een documentaire van Hatsiekiedee.tv (zeventig minuten) over Sjef van Dongen, een beroemde Nederlandse poolheld.

De kinderen van Sjef van Dongen schonken in 2012 het privéarchief van hun vader aan het Zeeuws Archief in Middelburg. Het Zeeuws Archief heeft een groot deel van het materiaal (met dagboeken, honderden brieven en krantenartikelen) gedigitaliseerd en geïnventariseerd.

Het levensverhaal van Sjef van Dongen laat zich vertellen als een spannend jongensboek. Begin jaren twintig kreeg de vader van Van Dongen een baan bij Nespico (de Nederlandse Spitsbergen Compagnie), een bedrijf dat zich bezig hield met de exploitatie van steenkoolmijnen op Spitsbergen. Van Dongen weet in 1923 een baan voor zijn zoon te regelen in Barentzburg op Spitsbergen. In 1928 stonden wereldwijd de kranten vol met artikelen over de Italia-expeditie van Nobile, én over Van Dongen. Sjef vervulde een belangrijke rol in de zoektocht naar de vermiste Nobilé.

Op 14 augustus 1928 keerde Sjef als held terug in Nederland.

De vergeten held: Het ontroerende verhaal van een gewone jongen die wereldnieuws werd. Hatsiekiedee.TV reisde naar Spitsbergen in de voetsporen van Sjef en deed er een ontdekking.

De regisseur Frans Mouws zal de film inleiden.

Wanneer 1 juni 2015

Hoe laat 19:30 uur

Waar Forum Images Groningen, Hereplein 73 Groningen

Toegang € 9,50; studenten (op vertoon studentenpas) € 7,50

Laatst gewijzigd:26 februari 2019 11:47