Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Current Affairs News News Archive

Wereldgesprek met Alette Smeulers: Kan iedereen oorlogsmisdadiger worden?

13 april 2021

In Hotel De Wereld ging Frénk van der Linden in gesprek met hoogleraar strafrecht en criminologie van internationale misdrijven Alette Smeulers over haar onderzoek, in de zaal waar op 5 mei 1945 de capitulatieovereenkomst werd getekend. Ze praten over het verschil tussen goed en kwaad, wat mensen drijft tot het uitvoeren van ernstige misdaden en hoe dat eventueel te beïnvloeden is.

'Praktisch alle daders walgen van zichzelf na het eerste misdrijf, waartoe zij zich veelal gedwongen voelen. Dan volgt hét cruciale moment: terugtrekken óf verder gaan in een parallelle werkelijkheid om het eigen geweten te sussen. Daar ontstaat het échte gevaar', aldus Smeulers.

Het interview vond plaats op 8 april 2021 en werd georganiseerd door Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45). Kijk hier het gesprek terug:


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 april 2021 15:09

Meer nieuws

 • 21 maart 2023

  Ventiel voor onze verstopte rechtspraak

  Het Nederlandse juridische systeem lijdt aan een infarct. Rechtszaken stapelen zich op en slepen zich voort. Al bijna twee decennia lang onderzoekt én bepleit Laura Peters de invoering van procesafspraken in Nederland als ‘bypass’.

 • 01 februari 2023

  'Nederland is toe aan een nieuw stelsel van inkomensbescherming'

  Uit onderzoek, verricht door onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid en gefinancierd door Instituut GAK, volgt dat de universele benadering, berustend op gelijkwaardige bescherming op toereikend niveau voor alle leden van de samenleving,...

 • 29 november 2022

  Europese subsidie voor onderzoek naar informele economieën

  Dr. Francesco Giumelli, universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen en Internationale Organisaties van de Faculteit der Letteren, en mr. dr. Pim Geelhoed, universitair hoofddocent Straf- en strafprocesrecht van de Faculteit...