Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Current Affairs Calendar Conferences, symposiums, lectures Archive Congres Strafrecht

Congres: Lessen uit Italië voor de strijd tegen georganiseerde, ondermijnende criminaliteit in Nederland

Wanneer:do 14-03-2024
Waar:Den Haag

Aanmelden voor dit congres is niet meer mogelijk.

De omvang van de georganiseerde, ondermijnende criminaliteit in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ook is een verharding zichtbaar in de wijze waarop criminele organisaties hun activiteiten ontplooien. De moorden op strafadvocaat Derk Wiersum en misdaadjournalist Peter R. de Vries vormen uitwassen van een onderwereld die de bovenwereld letterlijk raakt.

Italië heeft al veel langer en veel meer ervaring met de strafrechtelijke bestrijding van de maffia. Die vormt een zeer ernstige vorm van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit met een vergaande verstrengeling tussen onderwereld en bovenwereld.

Voor het congres komen zeer ervaren Italiaanse en Nederlandse strafrecht-experts naar Nederland om met elkaar in debat te gaan over de lessen die Nederland kan trekken uit de Italiaanse strafrechtelijke aanpak van maffiacriminaliteit.

In het ochtendprogramma staan het actuele dreigingsbeeld en verschijningsvormen van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit in Nederland, Italië en Europa centraal. Ook komen de ervaringen met de samenwerking en kennisuitwisseling tussen Nederland en Italië aan de orde.

In het middagprogramma gaan topexperts uit de Italiaanse en Nederlandse strafrechtspraktijk met elkaar en met de aanwezigen in gesprek over onder meer de coördinatie en gegevensdeling binnen het openbaar ministerie, de kroongetuigenregeling, de behandeling van omvangrijke strafzaken in de rechtspraak en diverse veiligheidsvraagstukken.

Datum:
Donderdag 14 maart 2024.
Aanvang:
Het programma duurt de gehele dag. De precieze aanvangsttijd- en eindtijd worden na inschrijving bekendgemaakt.
Locatie:
Den Haag (de precieze locatie wordt bekendgemaakt na inschrijving).
Prijs:
275 euro (incl. volledig verzorgde lunch, koffie/thee en borrel na afloop, en het boek ‘Hoofdlijnen van de bestrijding van maffiacriminaliteit in Italië’ (Laura J.J. Peters).
Taal:
Nederlands, Italiaans, Engels (vertaling aanwezig).

Vragen?

Voor algemene vragen over het congres kunt u contact opnemen met de afdeling Postacademisch Onderwijs via pao rug.nl

Voor inhoudelijke vragen over het congres kunt u contact opnemen met Laura Peters via l.j.j.peters rug.nl