Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Alumni Rechtsgeleerdheid Activiteiten voor alumni

Alumnimiddag Rechtsgeleerdheid - Lustrum Rijksuniversiteit Groningen

Alumnimiddag Faculteit Rechtsgeleerdheid
Alumnimiddag Faculteit Rechtsgeleerdheid

Op zaterdag 15 juni 2019 organiseerde de Rijksuniversiteit Groningen een RUG-brede alumnidag ter gelegenheid van het 405jarig bestaan van de RUG. Tijdens deze dag organiseerde de Faculteit Rechtsgeleerdheid een inhoudelijk middagprogramma.

Een duik in de geschiedenis van de Groningse rechtenfaculteit

Tijdens de alumnimiddag Rechtsgeleerdheid verzorgde emeritus hoogleraar Romeins recht prof. Jan Lokin, naar aanleiding van het boek dat hij over dit onderwerp heeft geschreven, een lezing over de geschiedenis van de faculteit. Na afloop overhandigde hij het allereerste exemplaar van zijn gloednieuwe boek getiteld ‘De Groningse Faculteit der Rechtsgeleerdheid (1596-1970)’, aan de decaan Jan Berend Wezeman. Van de lezing van Lokin zijn video opnames gemaakt.

Na de plenaire lezing hadden de aanwezige alumni de mogelijkheid om een van de vier juridische lezingen, aansluitend bij het thema van het lustrum All inclusive, bij te wonen.

Lezingen
mr. John Morijn
mr. John Morijn

Staat wij/zij denken inclusiviteit in de weg?
Door mr. John Morijn, universitair docent Europese mensenrechten
In de media wordt volop gesproken over populisme. Maar wat is het precies als we er met een juridische bril naar kijken? Staat het voor populisme karakteristieke wij/zij denken altijd grotere inclusiviteit in de weg? Kan het ook juist een roep zijn om meer inclusiviteit? Kan, of moet, er iets (nieuws) aan of mee worden gedaan? John Morijn, UD Europese mensenrechten, deed er recentelijk een jaar onderzoek naar aan New York University.

mr. Yvette Steeg-Tijms
mr. Yvette Steeg-Tijms

All inclusive aan de Zuidas?
Door mr. Yvette Steeg-Tijms, partner bij NautaDutilh
Bij veel advocatenkantoren aan de Zuidas (en daarbuiten) valt er qua diversiteit nog winst te behalen. Het aantal vrouwelijke partners schommelt op z'n best rond de 20%, om over culturele diversiteit nog maar te zwijgen. Yvette Steeg (partner bij NautaDutilh en moeder van vier kinderen) vertelde over haar ervaringen op de Zuidas, waarom diversiteit eigenlijk zo belangrijk is en hoe we de diversiteit in de advocatuur een handje kunnen helpen. Dat laatste kunnen we alleen met z'n allen, dus mannen én vrouwen waren van harte welkom.

Toon van Mierlo
Toon van Mierlo

De toegang tot de rechter
Door prof. Toon van Mierlo, advocaat en hoogleraar burgerlijk (proces)recht
De berechting van geschillen over burgerlijke rechten en schuldvorderingen is opgedragen aan de overheidsrechter (art. 112 Gw). Partijen hebben een in de Grondwet (art. 17 Gw) en het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (art. 6 EVRM) gegarandeerd recht op toegang tot bij de wet ingestelde gerechten. De praktijk ziet er anders uit. De geschilbeslechting bij de overheidsrechter lijkt in een crisis te verkeren. Het gerechtelijk apparaat is dichtgeslibd; rechters komen openlijk uit voor de onhoudbaarheid van de situatie. Lange tijd gehanteerde woorden als 'efficiency-vergroting' en 'versnelling van procedures' hebben aan kracht ingeboet. Wat te doen? Een aspect van toegang tot de overheidsrechter is ook de betaalbaarheid hiervan door de rechtzoekende. Van oudsher springt de overheid financieel bij in gevallen dat de rechtzoekende een te 'smalle' beurs heeft. Dat systeem staat onder druk. De gefinancierde rechtshulp ligt onder vuur; de Minister van Rechtsbescherming zoekt naar alternatieven ("Rechtshulp? Het mag vooral niet méér kosten" en "Burgers moeten zelfredzamer worden"). Tijdens deze lezing kwamen een aantal aspecten van de gesignaleerde problemen aan de orde en werd gezocht naar mogelijkheden de civiele geschilbeslechting hier te lande 'vlot te trekken'.

Prof. Gijsbert Vonk
Prof. Gijsbert Vonk

Inclusiviteit het nieuwe mantra om schaamte van tweedeling af te dekken?
Door prof. Gijsbert Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht
Prof. Gijsbert Vonk vraagt zich af of inclusiviteit het nieuwe mantra is om de schaamte van de tweedeling in de samenleving mee af te dekken. Maar wat moet er dan meer gebeuren om deze tweedeling te lijf te gaan? In zijn voordracht benadrukte Vonk het belang van de grote na-oorlogse instituties van de verzorgingsstaat: een solide stelsel van sociale zekerheid, gezondheidszorg, toegankelijk onderwijs en gefinancierde rechtshulp. Hij besprak hoe de instituties kunnen reageren op de grote uitdagingen van de nieuwe tijd (globalisering, digitale revolutie en individualisering).

Laatst gewijzigd:09 september 2019 10:56