Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Reactie RUG op aangekondigde demonstratie 8 maart

07 maart 2024

De RUG vindt Internationale Vrouwendag (8 maart) belangrijk en waardevol. Het is goed dat hier blijvend aandacht voor is. Het is een dag om aandacht te geven aan de verworven rechten van vrouwen wereldwijd, maar ook om aandacht te geven aan wat beter kan. Het thema dit jaar is “Eén wereld, duizend vrouwen” en gaat over de verschillen en overeenkomsten tussen vrouwen uit Nederland, maar vanuit verschillende culturen.

Demonstratie

Via social media hebben we kennisgenomen van aangekondigde demonstraties waarbij ook eisen aan de RUG worden gesteld betreffende een klacht tegen een wetenschapper van de RUG. Wij hechten eraan informatie te geven over het proces aangaande deze klacht in overeenstemming met ons beleid.

Wat is er aan de hand?

In mei 2023 publiceerde het academisch tijdschrijft voor feministisch onderzoek op het gebied van vrouwenstudies, Women’s Studies International Forum, een artikel van dr. Ahmadi over de MeToo-beweging in Iran. Eén van de in het artikel genoemde personen (pagina 7) heeft hierover een officiële klacht1 bij de RUG ingediend. Deze klacht is in behandeling bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de RUG. De commissie zal op grond van haar bevindingen advies uitbrengen aan het College van Bestuur (CvB) en het CvB zal vervolgens een besluit nemen. De indruk dat de RUG dr. Ahmadi heeft gevraagd het betreffende artikel terug te trekken, is onjuist. Het CvB wacht het advies van de CWI af.

Support

De RUG heeft een zorgplicht voor haar medewerkers. Concreet betekent dit dat we ook ondersteuning bieden in de genoemde complexe casus van dr. Ahmadi.

De Faculteit der Letteren, waar dr. Ahmadi werkzaam is, heeft haar ondersteuning geboden vanuit het clusterbestuur en vanuit haar leidinggevende. Zij is door hen ook geholpen in het contact met andere, ondersteunende afdelingen van de RUG. De decaan van de faculteit heeft eveneens geholpen met deze contacten.

Aan dr. Ahmadi is, in aanvulling op de ondersteuning van haar vakbond, juridische en veiligheidsondersteuning aangeboden gedurende de looptijd van het onderzoek door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit.

Maatregelen sociale veiligheid

Onlangs is het vierjarenplan voor sociale veiligheid vastgesteld. Hiermee wil de RUG blijvend aandacht geven aan dit belangrijke onderwerp om ervoor te zorgen dat iedereen op een veilige manier kan studeren en werken binnen de muren van de RUG en niemand zich uitgesloten voelt.

Meer informatie over het sociale veiligheidsbeleid en de bijbehorende plannen voor nu en de komende jaren is te vinden op My University en de Student Portal.


1 Als wordt verondersteld dat de wetenschappelijke integriteit is geschonden, kan hierover een klacht worden ingediend. De RUG zorgt voor een zorgvuldige en eerlijke procedure (conform de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit) voor de behandeling van de klachten en de daarop volgende besluitvorming. Met dat doel is de Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen 2020 vastgesteld, die door het CvB dient te worden gevolgd. Deze regeling is op 1 april 2020 in werking getreden.

Laatst gewijzigd:07 maart 2024 10:34
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...