Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

New blog: Data Autonomy and Academic Freedom

14 februari 2024
Titus Stahl
Titus Stahl

As universities become more and more dependent on digital infrastructure provided by Big Tech companies, many researchers are increasingly worried about the resulting phenomenon of “digital dependence”.

There are concerns about data privacy, and the protection of confidential information. While these concerns are all legitimate, there is also another issue which directly relates to one of the core values of a university: academic freedom.
In his blog Titus Stahl argues that commitment to academic freedom requires scholarly communities to take more control of their data infrastructures than they have achieved so far.

Dr Titus Stahl is Associate Professor of Philosophy at the Department of Ethics, Social and Political Philosophy at the Faculty of Philosophy. His interest in data autonomy stems from the belief that democracy requires a public sphere that is not subject to the power of a few, large corporations, and that academic freedom is an essential value of a democratic society.

Laatst gewijzigd:15 februari 2024 13:07

Meer nieuws

 • 16 april 2024

  Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

  De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

 • 02 april 2024

  Vliegen op houtstof

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 18 maart 2024

  VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

  Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...