Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

New blog! (Critical) Data Autonomy: digital archiving for an uncertain future

20 december 2023
Marije Miedema
Marije Miedema

By introducing the Cloud as the ultimate solution to future proof our data storage, Google and other Big Tech corporations ensured that our digital infrastructures now depend on these large investments.

A part of what we store in the cloud, is our digital past. Our dependence on digital technologies is growing, but its structural ecological impact is only just starting to be discussed. Does the power of Big Tech means that our digital memory is at risk? Do we really want to save everything in the Cloud? In her blog, Marije Miedema explains why we need to start thinking about data autonomy.

Marije Miedema is an interfaculty PhD candidate with a background in the visual arts researching the future of our digital past, connected to the Knowledge Infrastructures department at Campus Fryslan and the Department of Media and Journalism Studies.

Laatst gewijzigd:22 december 2023 11:02

Meer nieuws

 • 16 april 2024

  RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

  De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

 • 02 april 2024

  Vliegen op houtstof

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 18 maart 2024

  VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

  Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...