Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Raoul de Jong is gastschrijver 2023-2024 van de Rijksuniversiteit Groningen

06 maart 2023

Schrijver, columnist en danser Raoul de Jong is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2023-2024. Vanaf november 2023 verkent hij in vier openbare Studium Generale-programma’s het schrijven als vorm van onderzoek naar verleden en heden, de ontdekking van vergeten verhalen en (post)koloniale teksten over de grenzen. Daarnaast verzorgt hij werkcolleges voor een groep geselecteerde studenten waarin ‘schrijven als toveren’ centraal staat, met taal iets maken wat er nog niet is en een nieuwe wereld mogelijk maken. Tevens schrijft Raoul de Jong het Boekenweekessay 2023, Boto Banja of: het geheime genootschap der dansende schrijvers.

Raoul de Jong
Foto: Stephan Vanfleteren

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire non-fictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. Voor zijn debuutroman ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden als Beste Rotterdamse Boek. Verder publiceerde hij o.a. Het leven is verschrikkulluk (2005), It's Amaaazing (2006), Miracoloso (2008), De grootsheid van het al (2013) en Dagboek van een puber (2018). In Jaguarman; Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden (2020), een mix van fictie, non-fictie en reisverhaal, spreekt hij in Suriname met archeologen, dansleraren en wintipriesters, en maakt kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden zoals Anton de Kom, Papa Koenders en Bram Behr. Hij vraagt zich af hoe het komt dat hun stemmen tot nu toe vaak doodgezwegen en vergeten werden. Terwijl De Jong werkt aan Jaguarman, takelt zijn Groningse opa langzaam af. Gesprekken met opa (2022) is gebaseerd op de stukken die hij schreef tijdens zijn opa’s laatste levensjaar. De Jong is ook mede-maker van de bundel Dat wij zongen: twintig Caraïbische schrijvers om nooit te vergeten (2022) en ontving in 2022 de Anna Blaman-prijs voor zijn hele oeuvre. Hij werkt aan het script voor een film over de Surinaamse anti-kolonialist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom. Samen met Noraly Beyer maakt hij De Correspondent-podcast Tigri Tories (2023).

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, Ellen Deckwitz, Auke Hulst, Edward van de Vendel, Joke van Leeuwen, Mathijs Deen en Marijke Schermer.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen. De inschrijving voor de werkcolleges opent in juni en het programma voor de openbare evenementen wordt begin oktober bekend gemaakt. Houdt hiervoor de website van Studium Generale Groningen in de gaten: www.sggroningen.nl

Laatst gewijzigd:06 maart 2023 13:38

Meer nieuws

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....